Osijek
PREDAVANJE NUTRICIONISTICE A. PAIĆ

Najbolje da je u tanjuru šareno
Objavljeno 27. rujna, 2021.
Sa svakim zalogajem hrane naše tijelo ne dobiva samo energiju nego mu šaljemo i informaciju kako da funkcionira na staničnoj razini! Rečeno je to na besplatnom predavanju pod naslovom "Kako odabir hrane utječe na našu radnu sposobnost i raspoloženje" koje je proteklog vikenda u Studiju Eccentric, pred maksimalnim brojem slušača koliko ga dopuštaju epidemiološke mjere, održala Angelina Paić, dipl. ing. prehrambene tehnologije i sveučilišna specijalistica nutricionizma.

Kakva je uloga hrane koju odabiremo? Možemo li prehranom povećati koncentraciju i radnu produktivnost? Kakve prehrana ima veze s našim mentalnim zdravljem? Što je najvažnije za pravilnu prehranu? Što čini izbalansiran obrok? Zašto je važno da sadržaj našeg tanjura bude "šaren"? Što je zdrav odnos s hranom? Neka su to od pitanja na koje je odgovorila osječka nutricionistica čije savjete mogu pratiti i svi drugi zainteresirani na Instagramu (@nutricionisticaangelina) i Facebooku (Nutricionistica Angelina).

Dio je predavanja bio posvećen iznimno zanimljivoj temi vezanoj uz mikrobiotu. "Svi imamo jedinstveni otisak prsta, no i jedinstvena crijeva, točnije našu mikrobiotu. Mikrobiota je zajednica dobrih mikroorganizama (bakterije, virusi, gljive i drugi eukarioti)", rekla je Paić.

Poručila je kako je jesen savršeno godišnje doba za uvođenje novih zdravih navika. "Poput drveća koje odbacuje lišće i mi možemo odbaciti naše loše navike. Kako ni lišće ne otpada s drveća odjednom, nego polako i u vrlo kontroliranom procesu, tako i naše tijelo neće preko noći postati vitalnije, zdravije, vitkije i snažnije. Ne tražite brza, nego trajna rješenja."

I. Rab Guljaš
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike