Ekonomija
NASTAVAK POMOĆI SVIM SUDIONICIMA NA TRŽIŠTU RADA

Iz čuvanja u kreiranje novih radnih mjesta
Objavljeno 28. rujna, 2021.
Programima HZZO-a do kraja godine osigurano je dodatnih više od 500 milijuna kuna, a u 2022. godini 1,5 milijardi kuna

Od početka provedbe mjere za očuvanje radnih mjesta isplaćeno je više od 11,5 milijardi kuna za gotovo 700 tisuća radnika, odnosno gotovo 120 tisuća poslodavaca.Istaknuli su to iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, uz napomenu da je "uspješnost provedbe mjera za očuvanje radnih mjesta najviše vidljiva iz podataka o broju osiguranika i nezaposlenih. Krajem kolovoza broj osiguranika bio je veći za više od 50,5 tisuća u odnosu prema kraju kolovoza 2020. i za više od devet tisuća u odnosu prema 2019., a nezaposlenih osoba u kolovozu 2021. imali smo 125.501, što je 25.867 osoba manje nego u kolovozu 2020. Očuvanje i zadržavanje radnih mjesta prioritet je gospodarskog razvoja i oporavka, i to posebno preko mjera za očuvanje radnih mjesta koja je zabilježila uspješne rezultate provedbe".

Vratiti sredstva


No unatoč pomoći za zadržavanje poslovanja i radnih mjesta, neke su tvrtke, poput Kotke i Orljave, ipak ugasile proizvodnju i radnike poslale na zavod. Budući da su one među tvrtkama koje su koristile financijsku pomoć za zadržavanje poslovanja i radnih mjesta, poslali smo upit Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike trebaju li vratiti dobivena sredstva. "Tvrtke koje navodite u upitu (Kotka d.d. i Orljava d.o.o.) ove su godine koristile potpore za skraćivanje radnog vremena (SRV), odnosno potporu s ciljem očuvanja radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom (COVID -19) došlo do privremenog smanjenja opsega posla. U sklopu navedene mjere postoje brojni osigurači kojima nastojimo spriječiti zloupotrebljavanje mjere. Tako, prema uvjetima za korištenje mjere SRV, poslodavac ne smije dostaviti otkaz ugovora o radu radniku za kojeg koristi potporu najmanje 30 dana od dana prestanka korištenja potpore. Ujedno, za korisnike programa zadržavanja radnih mjesta postoje također osigurači sprječavanja zlouporabe mjere. Prema uvjetima za ovu mjeru, poslodavac ima obvezu zadržati sve radnike koji su kod njega bili u radnom odnosu prvog dana mjeseca za mjesec koji poslodavac prima potporu osim onih kojima ugovor o radu prestaje po nekom od navedenih načina: istek ugovora o radu na određeno vrijeme, otkaz ugovora o radu koji je skrivio radnik svojim ponašanjem, osobno uvjetovani otkaz ugovora o radu, izvanredni otkaz ugovora o radu, otkaz ugovora o radu koji radnik daje poslodavcu, odlazak radnika u mirovinu. U slučaju prestanka ugovora o radu po nekom od navedenih načina, poslodavac ostvaruje pravo na isplatu potpore prema danima koje je radnik odradio u mjesecu otkaza. Ako poslodavac ne postupi sukladno navedenome, dužan je Hrvatskom zavodu za zapošljavanje vratiti iznos primljene potpore."

Iz Ministarstva također navode da im je prioritet prelazak iz očuvanja radnih mjesta u kreiranje radnih mjesta.

Proširenje poslovanja


- Kombinirat će se očuvanje uskog segmenta poslodavaca kojima je i dalje potrebna pomoć. Nastavljamo pomagati poduzetnicima kod kojih je zbog koronakrize došlo do smanjenja opsega posla i mjerom skraćenog radnog vremena koja ostaje na snazi do kraja godine kojom se pokriva do 90 % plaće s doprinosima (maksimalno 3600 kn + doprinosi). Vlada RH nastavlja pomagati svim sudionicima na tržištu rada – za zapošljavanje i kreiranje radnih mjesta do kraja godine planira se uložiti dodatnih više od 500 milijuna kuna, a u 2022. godini 1,5 milijardi kuna programima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ulaganja su usmjerena na različite skupine zaposlenih i nezaposlenih osoba kao i na poslodavce. Cilj je olakšati poslovanje dodjelom potpora za zapošljavanje, podržati poslodavce u proširenju poslovanja, ubrzati pronalaženje posla mladima (mjera pripravništvo) kao i pojednostaviti pokretanje vlastitog posla (potpore za samozapošljavanje) osobama s dobrim poslovnim idejama koje razmišljaju o ulasku u poduzetništvo te im je glavna prepreka nedostatak sredstava, naveli su iz Ministarstva.Zdenka Rupčić
Stjecanje kompetencija za novi posao
- Važan segment je i poticanje zapošljavanja i zadržavanja u zaposlenosti (mjera za obrazovanje i osposobljavanje) stjecanjem kompetencija za novo zapošljavanje ili zadržavanje radnog mjesta. Ujedno se poslodavcima omogućava zapošljavanje radnika s kompetencijama potrebnim na tržištu rada, slično kao i potpora za usavršavanje namijenjena radnicima zaposlenim kod poslodavca. Daljnjim mjerama podupirat ćemo rad i opstojnost naših poduzetnika jer je zapošljavanje i očuvanje radnih mjesta jedan od najvažnijih prioriteta gospodarskog razvoja i nastavka oporavka, naveli su iz Ministarstva.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana