Osijek
TREĆI SEDECO FESTIVAL

Špricer, kraher i sifoni
vratili u lude dvadesete
Objavljeno 26. rujna, 2021.
Festival secesijske i art deco kulture spojio je izložbu, ples, predavanja, kušanje slastica...

Treći SEDECO festival secesijske i art deco kulture u organizaciji Udruge "Svjetlost fenjera", održan proteklog vikenda na nekoliko lokacija u gradu, publici je predstavio neka popularna alkoholna i bezalkoholna pića s kraja 19. i početka 20. stoljeća, jedan revolucionarni uporabni predmet te mjesta i običaje iz razdoblja koje zapadni svijet pamti kao lude dvadesete.


Festival je otvoren u petak izložbom "Dekorativno i ambalažno staklo u funkciji konzumacije pića na prostoru Osijeka od 1870. do 1970. godine" u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, gdje su posjetitelji imali priliku vidjeti zavidnu kolekciju sifona za soda-vodu iz privatnih kolekcija članova "Svjetlosti fenjera", a neki izlošci datiraju iz 50-ih godina 19. stoljeća. Izložbu je vodio strastveni osječki kolekcionar Stjepan Kadović.

- Svaki je festival do sada imao neku temu, ove su godine to soda-voda, špricer i kraher. Zašto? Zato što je Osijek nekada bio veliki industrijski grad, imali smo čak i najvećeg proizvođača opreme za sodare na ovim prostorima, gospodina Franju Rottera, stoga se ne treba čuditi da je svaka osječka četvrt imala nekoliko sodara. Znači, tradicija pijenja sode i gaziranih pića poput špricera i krahera u Osijeku je zaista velika - rekao je Kadović.

Festival je nastavljen u subotu u kinu Urania, a program su izvrsnom plesnom koreografijom u stilu ludih dvadesetih otvorile djevojke iz Plesnog studija Shine, nakon čega je Stjepan Kadović održao predavanje "Priča o soda-vodi, špriceru i kraheru", tijekom kojeg je publika imala priliku kušati sve od navedenog, a nešto poslije i ukusne slastice koje su pripremili učenici Ugostiteljske i turističke škole Osijek.

Festival je zaključen u nedjelju noćnim obilaskom lokacija na kojima su se nalazile gostionice, kavane, restorani i bordeli onoga vremena.



Ivan Alilović
SAJAMSKI OKTOGON I ŽELJEZNA KUĆA
U okviru SEDECO festivala predavanje “Konzumacija i prodaja pića i hrane na osječkom velesajmu između dva svjetska rata” održao je Grgur Marko Ivanković iz Muzeja Slavonije, iz kojeg izdvajamo široj javnosti manje poznatu činjenicu da se osječki velesajam nalazio u današnjem Perivoju kralja Petra Krešimira IV. U velikom sajamskom oktogonu, koji je projektirao Ivan Suhanek, bio je labirint više od stotinu štandova i nadstrešnica, a jedna od aktraktivonsti velesajma bila je i “željezna kuća”, proizvod tvornice OLT, u kojoj je do izgradnje svog prostora u obliku zrakoplova izlagao osječki Aeroklub.

Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike