Regija
PRISJEĆANJE NA ODLAZAK 67 DRAGOVOLJACA

Batrac: "Bili su teški, ali i ponosni dani"
Objavljeno 26. rujna, 2021.
DONJA MOTIČINA



Memorijalnim maratonom, svetom misom, polaganjem vijenaca i svečanom akademijom obilježena je 30. godišnjica odlaska dragovoljaca našičkog kraja u obranu Vukovara, grada koji je postao simbol velikog stradanja, ali i velikog herojstva, a njezini sudionici junaci kojima se treba diviti.

U Vukovar je 27. rujna 1991. krenulo 67 dragovoljaca kako bi branili opkoljeni grad, koji je nakon tromjesečne opsade bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi slomljen. Iz Vukovara se nije vratilo 18 dragovoljaca, a od preživjelih 49 do danas je 17 umrlo od posljedica ranjavanja, mučenja u logorima, bolesti ili suicida. Imena poginulih, nestalih i preminulih na svečanosti emotivno je pročitao Davor Batrac, predsjednik Udruge vukovarskih branitelja Našice-Donja Motičina. Tom je prilikom istaknuo kako su to bili teški, ali ponosni dani.

Tajnik udruge Branimir Jokić naglasio je kako je obilježavanje obljetnice organizirano upravo zbog dragovoljaca koji više nisu živi. ‘’Naših suboraca nema, ali su s nama. Udruga koja je osnovana 1993. imala je uspona i padova, no posljednjih devet godina više nije spomenička udruga, već organizira kulturne, sportske i humanitarne događaje, ali i edukaciju najmlađih’’, kazao je Jokić, pozvavši lokalne samouprave da i dalje podrže rad Udruge.

Predsjednik Davor Batrac i tajnik Branimir Jokić uručili su plakete zaslužnima za organizaciju, zahvalnice obiteljima poginulih, nestalih i preminulih dragovoljaca, ali i maratoncima koji su istračali dionicu od 32 kilometara. Prvi put članovima Udruge vukovarskih veterana dodijeljene su spomen medalje.

Svečanosti obilježavanja, uz brojne uzvanike, nazočili su branitelji Vukovara iz Zagreba, Borova Naselja i Vukovara, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Stipo Rimac, izaslanik ministra branitelja naglasio je kako je Vukovar postao simbol žrtve za Hrvatsku, dok je osječko-baranjski dožupan Josip Miletić rekao kako svi zajedno trebamo graditi još ljepšu i uspješniju Hrvatsku.

Dragovoljcima s našičkog područja za sve što su učinili zahvalili su, među ostalima gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, načelnik općine Donja Motičina Željko Kovačević i Josip Paloš, izaslanik Grada Vukovara.

Svečanost su upotpunili članovi HKD-a Izvor Donja Motičina. S.Fridl
Prvi put članovima Udruge vukovarskih veterana Našice-Donja Motičina dodijeljene su spomen-medalje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike