Regija
"SREDNJI VIJEK" U PARKU I PERIVOJU PRANDAU-MAILATH

Prikaz otmice hrvatsko-ugarske kraljice Marije
Objavljeno 26. rujna, 2021.
DONJI MIHOLJACZaljubljenici u srednji vijek uživali su u manifestaciji Ustanak hrvatskih velikaša, koju je organizirala Povijesna udruga Mailath. U parku i perivoju Prandau-Mailath uprizorena je otmica hrvatsko-ugarske kraljice Marije, odnosno završnica događaja iz 1382., kada se, objasnila je, predsjednica Povijesne udruge Maialth Mirjam Ćosić, dio hrvatskih plemića pobunio protiv kraljice Marije, koja je prijestolje preuzela nakon smrti svog oca, kralja Ljudevita I., a drugi je dio plemstva bio uz nju.

Posjetitelji su mogli uživati u raznim sadržajima koje su pripremili članovi udruga, Viteški red sv. Nikole Varaždin i Red vitezova Ružice grada Orahovice. Mogli su se vidjeti mačevalački okršaji, streličarski turniri, čak i šoping na srednjovjekovnom sajmu. Na slikovitim štandovina prodavalo se svašta, od srednjovjekovnih modnih dodataka i nakita do lukova, strijela te mačeva.

Najuzbuđeniji su bili klinci, kojima je to bila idealna prilika okušati se u dvoboju s vitezovima iz Orahovice, koji su demonstrirali pravila borbe mačem i štitom.

Za turnire u gađanju lukom i strijelom za građane, djecu i članove viteških udruga pobrinula se Streličarska udruga Knez Domagoj Donji Miholjac. Gađalo se engleskim i mongolskim lukovima, a u raspucavanju su mete bile glavica kupusa i na kraju jabuka. S.Fridl
Možda ste propustili...

TRIBINA „ĐAKOVČANI NA OMLADINSKIM RADNIM AKCIJAMA“

"U vrijeme ORA cijenio se rad"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana