Regija
U OPĆINI LEVANJSKA VAROŠ

Groblja su dobila prve
brojeve grobnih mjesta
Objavljeno 27. rujna, 2021.
Ukope na deset grobalja obavlja općinski komunalac Maslačak. Uvodi se grobna naknada od dvije kune po kvadratu mjesečno
LEVANJSKA VAROŠ



Za svih deset sela na svome području Općina Levanjska Varoš prvi put napravila je plan groblja za svako od njih, a čime je prekinuta dosadašnja praksa da se grobna mjesta, mjesta za kopanje grobnica odabiru proizvoljno, dakako unutar granica groblja.



Izradom plana groblja, svako od deset seoskih grobalja dobilo je situacijski plan s brojevima grobnih mjesta, a uza nj su istaknuta i pravila ponašanja na posljednjim počivalištima - od vremena posjeta grobljima, poštovanja pijeteta prema pokopanima pa sve do uputa za izvođače radova na posljednjim počivalištima, a u ime Općine potpisuje ih njezino Komunalno poduzeće Maslačak, koje je upravitelj grobalja.

– Maslačak vodi evidenciju, to poduzeće pokapa pokojnike. Njegova zadaća prilikom pokopa jest samo ukop pokojnika, ne i njegov dovoz, njegovo opremanje i dr. Općinski komunalac nam je za to najjednostavnije i najjeftinije rješenje - kaže varoški općinski načelnik Slavko Tidlačka.

Ucrtavanjem svih deset grobalja na varoškom području mještanima slijedi i nova novčana obveza – naplata grobne naknade čiji je iznos dvije kune po četvornom metru mjesečno. Naplata grobne naknade krenut će tijekom ove godine, upravo se prikupljaju podatci za njezin sustav naplate.

– Sva grobna mjesta su izmjerena, znamo njihove kvadrature za obračun grobne naknade, a svjesni smo i toga da neki održavaju velik broj grobova jer je na selu takva tradicija. Sam je ukop čak trideset do četrdeset posto jeftiniji nego u Đakovu, izišli smo cijenama maksimalno u susret, samo da se pokriju troškovi ukapanja - kaže načelnik Tidlačka.

Ucrtavanje, izradu planova groblja u ovom dijelu Đakovštine dočekala su u poprilično nesređenom stanju.

– Dosta grobnih mjesta je izbrisano, dio grobova je nakon smrti i posljednjeg rođaka zapušten, potom su tu i situacije gdje je nekada bilo grobova gdje su bili drveni križevi ili situacije da je netko pokraj groba samoinicijativno zasadio drvo… Sređivanjem stanja na terenu neka groblja sada proširujemo. Najgušće je grobnim mjestima groblje u Levanjskoj Varoši. U dogovoru sa Župom svetog Antuna Padovanskog, jer župna crkva je uz groblje, išli smo na ispravak međe - kaže Tidlačka i najavljuje kako će općinski komunalac Maslačak sada, kada groblja imaju situacijske planove s brojevima grobnih mjesta, praviti grobnice koje će biti za prodaju.

Kuće oproštaja do sada su napravljene na grobljima u devet sela, osim na Ovčari. Uvođenje naplate grobne naknade u Općini pojašnjavaju velikim troškovima održavanja čak deset seoskih grobalja.

Prema općinskoj Odluci o grobljima uvodi se i odredba da se, ako se za neko grobno mjesto grobna naknada od posljednjeg ukopa ne plaća petnaest godina, ono briše i formira se novo grobno mjesto.



Suzana Župan
Pravila ponašanja na počivalištu
Među pravilima ponašanja, istaknutima uz situacijski plan, stoji i pravilo da groblja ne mogu posjećivati djeca mlađa od deset godina bez pratnje odraslih (članova obitelji). Stoji i kako je za sve radove na groblju potrebna suglasnost Uprave groblja, a to je komunalac Maslačak. Radovi se mogu obavljati u radne dane, i to u vrijeme koje odredi Uprava groblja. Izvođačima radova koji prekrše pravila ponašanja na groblju Uprava groblja zabranit će bezuvjetno rad na grobljima na području općine. Zabrana može biti trajna ili privremena.

proizvoljno
KOPANJE GROBA JE PROŠLOST

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike