Regija
2.VINKOVAČKA KAZANIJADA

Slavonska rakija: Nema loše, samo postoji bolja...
Objavljeno 25. rujna, 2021.

VINKOVCI

Na dobro poznatoj lokaciji na Krnjašu u Vinkovcima, održana je druga po redu Vinkovačka kazanijada koja je okupila osam proizvođača slavonske rakije. A kad imate tamburaše, čobanac, rakiju... štimung je više nego dobar. Sve pohvale sudionika i okupljenih građana išle su na račun organizatora Milana Kanazira i Damira Jakšića.

I vinkovački je gradonačelnik Ivan Bosančić obišao okupljene prozvođače slavonske rakije, a potom se i sam uključio u proizvodnju.

- Pečenje rakije tradicija je kojoj možda ne pridajemo dovoljno pozornosti. Trebalo bi ju bolje promovirati i mislim da bi bilo mnogo onih koji bi došli vidjeti ovaj tradicionalni način proizvodnje rakije. Važno je i da se ljudi druže, razgovaraju, zapjevaju i mislim da će u konačnici biti i dobre rakije i lijepoga druženja, ali i promocije Vinkovaca, istaknuo je Bosančić.

Jedan od organizatora Milan Kanazir zadovoljan je što se okupilo osam proizvođača. Među njima nije biran pobjednik, nego je cijeli događaj zamišljen kao ugodno druženje..
- Željeli smo održati tradiciju i pokazati kako se ovdje njeguje i poštuje rakija. Zna se što je vezano za Slavoniju, žitarice, svinje, kulen, rakija… A ono što krasi dobru rakiju je pitkost. Krasi ju i opuštanje, rakija spaja ljude, rekao je Kanazir.

Prema riječima Ćirila Uzelca iz Vinkovaca, jednog od proizvođača, za dobru rakiju je potrebna dobra, zrela šljiva i kazan.
- Nema loše rakije, samo postoji bolja za koju se treba potruditi. Konkurencija je bila jaka s obzirom koliko malo ljudi danas peče rakiju. Za dobru rakiju, treba prije svega znati kad ju početi peći te kako regulirati tok rakije, da ne curi prebrzo ili presporo. Slavonska šljivovica je nadaleko poznata, rekao je Uzelac.

Mario Kokaj

 

Najčitanije iz rubrike