Regija
POVRATAK U DOBA VITEZOVA I DAMA

Prikaz ustanka hrvatskih velikaša
Objavljeno 25. rujna, 2021.
DONJI MIHOLJAC



Povijesna udruga Mailath Donji Miholjac i ove je godine u sklopu obilježavanja Dana grada pripremila prigodan program kojim će nastojati prikazati sve bogatstvo srednjovjekovne prošlosti i tradicije. Iako je prethodnih godina organizirala prikaz Bitke za Miholjac, ove godine organizator je pripremio drukčije održavanje povijesne manifestacije. U subotu, 25. rujna, u parku i perivoju Prandau-Mailath,naime, uprizorit će se ustanak hrvatskih velikaša.

- Na ovogodišnjoj manifestaciji pokušat ćemo ispričati priču u ustanku hrvatskih velikaša. Prikaz se temelji na povijesnom događaju iz 1382., kada nakon smrti kralja Ljudevita I. njegova kći Marija dolazi na hrvatsko-ugarsko prijestolje. Jedan dio hrvatskog plemstva obvezao se na vjernost novoj kraljici, ali drugi dio, pod braćom Horvatima i njihovim pristašama, ustade protiv Marije. Stvara se liga hrvatskih velikaša 1384. i dolazi do teških i krvavih ustaničkih borbi u Slavoniji i u cijeloj Hrvatskoj – pojasnili su organizatori.

Višesatni program manifestacije počinje u 15 sati streličarskih turnirom za članove viteških udruga. U 16.30 održat će se streličarski turnir za građane, a u 17 sati dječja bitka s vitezovima, a potom i streličarski turnir za najmlađe.

Posjetitelji će imati priliku posjetiti sajam starih zanata, srednjovjekovno selo i bolnicu, degustirati domaće specijalitete i dobru kapljicu. Prikaz ustanka hrvatskih velikaša počinje u 18.30 sati. S. Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli