Regija
U MUZEJU ĐAKOVŠTINE

Omladinske akcije: vizualna promidžba
Objavljeno 25. rujna, 2021.
Izloženi su plakati, letci, iskaznice, diplome, priznanja, odjeća, zastave, brigadne novine
ĐAKOVO



Sjećate li se omladinskih radnih akcija, ORA, kojima su se u bivšoj državi gradile ceste, pruge, mostovi…?



Na njihov bogati vizual podsjeća izložba naslovljena "Omladinske radne akcije – dizajn ideologije" u četvrtak navečer otvorena u Muzeju Đakovštine. Izložba je to autorskog tima Sanje Bachrach Krištofić i Marija Krištofića (umjetnička organizacija Kultura umjetnosti iz Zagreba). Nakon Zagreba i Osijeka velik interes dovodi je i u Muzej Đakovštine, koji joj je s Kulturom umjetnosti organizator. Daje uvid u način predstavljanja i promidžbe radnih akcija posredovanjem vizualnih medija. "Ova izložba daje dobar prikaz kako su omladinske radne akcije izgledale, a neki među nama ih se i sjećaju. Mi nećemo bježati od ideoloških tema, ali one nam neće biti primarne", rekao je, otvarajući izložbu, ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić. Na izložbi je prikazan izbor materijala posuđen iz brojnih institucija i od privatnih kolekcionara, ali i umjetnička aktivnost koja je pratila radne akcije angažmanom umjetničkih imena.


– Izložba obuhvaća velik broj materijala i vrlo je zahtjevna. Omladinske radne akcije možemo podijeliti u šest faza – od prve radne akcije još u Drugom svjetskom ratu 1942./43., nakon čega je slijedila faza velikih radnih akcija počevši od prve u poratnoj Jugoslaviji – gradnje pruge Brčko - Banovići, potom faza lokalnih ORA, pa sve do šeste faze, od 1968. do 1988., kada ORA-e doživljavaju reafirmaciju. U vrijeme II. svjetskog rata muškarci su stradali, pa je mlade trebalo okupiti oko rada i izgradnje zemlje uz onu "Mi gradimo prugu, pruga gradi nas". Na ORA-ma je, uz rad, zajedništvo, bio bitan i odgoj mladih, a ORA-e od 70-ih prema 80-ima, odnosno mladi na njima, trebaju što više sadržaja, pa akcije prate i fotonatječaji, koncerti i dr. Sve to pratili su određeni vizuali koje donosi ova izložba - rekla je Sanja Bachrach Krištofić, dodavši kako su ORA-e poticale i industriju odjeće, obuće.


Suzana Župan
"Nadmašimo očeve"
"Omladino, i u izgradnji domovine budi na prvom mjestu", "Nadmašimo naše očeve da bismo im bili ravni" samo su neke od poruka na plakatima ORA koji su tadašnju mladost bodrili na gradilištima pruge Brčko - Banovići 1946., autocste Bratstvo i jedinstvo, Đerdapa 1976. - 1985… Autocestu je gradilo 300.000 omladinaca s vojskom, a prugu Brčko - Banovići 62.000 omladinaca.

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike