Novosti
MATICA UMIROVLJENIKA HRVATSKE PROSLAVILA 75. OBLJETNICU

Mirovine veće 10 posto do 2024.
Objavljeno 24. rujna, 2021.
Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) obilježila je u petak 75. godišnjicu osnutka, a njezina predsjednica Višnja Fortuna na svečanoj sjednici Skupštine osvrnula se na standard hrvatskih umirovljenika, istaknuvši da su mirovine u Hrvatskoj povećane, ali ne dovoljno, zbog nepovoljne formule za usklađivanje. Dodala je da će se Matica i dalje zauzimati za zaštitu prava i interesa umirovljenika u Hrvatskoj.

Svečana sjednica okupila je brojne članove Matice, a njoj su nazočili, među ostalima, i premijer Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Premijer se osvrnuo na problem starenja stanovništva, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi, istaknuvši da će prema procjeni Državnog zavoda za statistiku, 2050. godine u Hrvatskoj svaka treća osoba biti starija od 65 godina. Istaknuo je i dosadašnje poteze Vlade kojima je poboljšan status umirovljenika i starijih osoba u Hrvatskoj, među kojima je i povećanje prosječne starosne mirovine za 516 kuna u posljednjih pet godina, a najavio je i da Vlada daljnjim unapređenjem prvog mirovinskog stupa planira povećanje mirovine za 10 posto do 2024. godine. "Svjesni smo nužnosti povećanja mirovina, svjesni smo da one nisu na razini na kojoj bi trebale biti. Našim umirovljenicima i starijim osobama potrebno je osigurati priuštiv život", poručio je premijer.

Istaknuo je i da je više od 710 tisuća umirovljenika do sada primilo COVID dodatak, a upozorio je i na potrebu ubrzanja cijepljenja protiv COVID-19 starijih osoba kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje.

Matica je na svečanoj sjednici uručila i posebna priznanja svojim članovima, premijeru Plenkoviću, ministru Aladroviću, gradonačelniku Tomaševiću, kao i predstavnicima medija za zalaganje u ostvarivanju umirovljeničkih prava u Hrvatskoj. H
Možda ste propustili...

ZAHTJEV ZA RASTEREĆENJE

Frizeri: Smanjite nam PDV na 13 posto

POZIV ETIČKOG POVJERENSTVA SUDIONICIMA IZBORNE KAMPANJE

Vodite računa o interesima djece

Najčitanije iz rubrike