Novosti
ZAVRŠAVA SAMOPOPISIVANJE, KREĆE DRUGA FAZA

Nije cijepljeno 15 % popisivača i kontrolora, omogućeno testiranje
Objavljeno 25. rujna, 2021.
U prvoj fazi popisa stanovništva do četvrtka navečer samopopisalo se milijun građana

Iako prva faza popisa stanovništva, ona u kojoj su građani imali mogućnost digitalnog popisa preko sustava e-Građani koristeći vjerodajnice, protiče iznimno dobro i izvan svih očekivanja, od ponedjeljka, 27. rujna, počinje druga faza u kojoj na teren izlaze popisivači, njih oko osam tisuća na području cijele zemlje. Do četvrtka navečer samopopisalo se milijun građana.

Njihov je zadatak da obiđu sva kućanstva na području njihove nadležnosti, popišu sve građani koji to nisu učinili sami, ali i da obiđu kućanstva koja su se samopopisala kako bi od njih preuzeli kontrolne šifre. Iz Državnog zavoda za statistiku i dalje pozivaju građane da iskoriste preostale dane i sami se popišu, jer je postupak vrlo jednostavan i traje manje od pola sata. No, kako je za cijeli i uspješan dovršetak ovogodišnjeg popisa stanovništva i kućanstava nužno provesti i drugu fazu već početkom sljedećeg tjedna na ulicama naših gradova i u hodnicima zgrada susretat ćemo prepoznatljivo odjevene i opremljene terenske popisivače.

 

 

Dr. med. Alen Imširović iz Osijeka obavlja samopopisivanje, pri čemu mu aktivno pomaže kćerkica Mila (1)

 

Obvezne potvrde


Unatoč činjenici da se epidemiološka situacija pogoršava svi koji o tome mogu i trebaju odlučivati jedinstveni su u ocjeni da popis treba provesti do kraja. Unatoč tome, zdravlje građana, popisivača i kontrolora na prvom je mjestu te je upravo zbog toga Stožer civilne zaštite prošli tjedan donio odluku o nužnoj epidemiološkoj mjeri obveznog posjedovanja EU digitalne COVID potvrde za popisivače i kontrolore. To, naime, znači da svaki popisivač i kontrolor mora biti cijepljen, ili imati potvrdu da je prebolio COVID, ili pak negativan test. Organizatorima popisa, Državnom zavodu za statistiku, to je zakompliciralo provedbu druge faze, čije je trajanje predviđeno do 17. listopada. Popisivači i kontrolori koji nisu cijepljeni i nemaju COVID potvrde nisu upoznati na koji način, odnosno gdje će i na kojim mjestima biti organizirano antigensko ili PCR testiranje te tko će nadoknaditi sve dodatne troškove.

Ivana Sopta iz DZS-a kaže da sve aktivnosti teku prema planu, a odaziv za samopopisivanje putem sustava e-Građani više je nego zadovoljavajući. "Procjena je da je oko 15 posto onih popisivača i kontrolora koji nisu cijepljeni, ili nisu preboljeli COVID-19 u zadnjih pola godine. Na javni poziv za popisivače i kontrolore do 18. srpnja ove godine prijavilo se više od 14.000 kandidata. DZS je tražio nešto manje od 8000 popisivača te smo imali dovoljan broj rezervnih popisivača. Najveći odaziv na javni poziv za popisivače i kontrolore bio je upravo u slavonskim županijama. DZS zasad ima dovoljan broj educiranih popisivača, a u slučaju većeg broja pozitivnih popisivača, procjenjujemo da je sustav dovoljno elastičan", napominje Sopta.

Besplatno testiranje


Dodaje da će za popisivače biti organizirano besplatno testiranje. "Prioritet nam je zaštititi zdravlje i građana i popisivača koji će dolaziti u bliski kontakt. Zasad ne možemo govoriti o bilo kakvom valu odustajanja ili nedostatku popisivača. Drugu fazu popisa moguće je i produžiti do 29. listopada, ako se utvrdi da do 17. listopada ove godine nisu popisane sve popisne jedinice", zaključuje Sopta, i još jednom poziva građane da se do kraja ovog tjedna samostalno popišu s valjanom vjerodajnicom preko portala e-Građani.

Pravilo samopopisivanja je jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo, a uvjet uz vjerodajnicu je računalo i pristup internetu. Na kraju uspješnog samopopisivanja treba sačuvati kontrolnu šifru kako bi ju u drugoj fazi popisa, kada popisivači iziđu na teren, njima i predali.

U Stožeru civilne zaštite Osječko-baranjske županije doznajemo kako dodatnih punktova za cijepljenje, antigensko ili PCR testiranje popisivača i kontrolora neće biti, jer je dovoljan roj mjesta na kojima se to može obaviti, a nema ni gužvi zbog kojih bi bilo opravdano otvarati nove punktove.

Početak druge faze popisa stanovništva i izlazak popisivača na teren znači i moguću pojavu lažnih popisivača, odnosno prevaranata koji će nastojati iskoristiti priliku kako bi na taj način ušli u stanove i vlasnicima odnijeli dragocjenosti, novac i nakit. Njihove žrtve u pravilu su osobe starije dobi koje žive same. Nekoliko takvih slučajeva već se pojavilo od početka popisa te iz DZS-a poručuju da će popisivači imati prepoznatljive bijele i plave majice i maske, kao i akreditaciju s logom DZS-a i popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 202. Policija upozorava građane da u domove ne puštaju nepoznate osobe dok nisu sigurni o kome se radi i s kojom su nakanom došle. Od osoba koje dolaze na kućne adrese i predstavljaju se službenim osobama treba zatražiti na uvid službene dokumente ili iskaznice, kažu u policiji te preporučuju da se u slučaju bilo kakve sumnje obrate na broj 192.


Tomislav Prusina
Ivana Sopta

DZS

Prioritet nam je zaštititi zdravlje i građana i popisivača koji će dolaziti u bliski kontakt. Zasad ne možemo govoriti o bilo kakvom valu odustajanja, ili nedostatku popisivača. Drugu fazu popisa moguće je i produžiti do 29. listopada, ako se utvrdi da do 17. listopada nisu popisane sve popisne jedinice.

Možda ste propustili...

MANJE RADNO AKTIVNIH I NEAKTIVNIH

Milijun umirovljenika, 200 tisuća studenata

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama