Magazin
ANDREJ VIŠTICA NAJBOLJE RANGIRANI HRVATSKI TRIATLONAC

Svi koji se bore i imaju cilj neka ustraju i teško rade
Objavljeno 25. rujna, 2021.

Prije mjesec dana Andrej Vištica, najbolje rangirani hrvatski triatlonac, srušio je deset godina star hrvatski Ironman rekord, trčeći, plivajući i vozeći bicikl u Kopenhagenu, samo tjedan dana nakon borbe na najtežem svjetskom triatlonu, Embrunmanu.



Konkretno, rezultat od 8 sati, 11 minuta i 40 sekundi, s kojim je srušio službeni hrvatski Ironman rezultat Dejana Patrčevića iz 2011, i to za 32 sekunde, tog je trenutka bio najbolji rezultat u karijeri Andreja Vištice:

- Ni u snu nisam očekivao da ću danas ovo postići. Nadao sam se, ali nakon onako krvave borbe u Embrunu nisam vjerovao da je moje tijelo sposobno za još jedan takav pothvat. No od plivanja nadalje išlo je sve po planu i uspio sam. Presretan sam, primarno jer sam protekle dvije godine, unatoč nedostatku utrka, krvavo radio samo s dva cilja - srušiti nacionalni Ironman rekord i završiti Ironman ispod osam sati. Prvi sam cilj ispunio, drugi me još čeka. Želio bi poručiti svima koji se bore i imaju cilj da ustraju i teško rade - njihovo će vrijeme doći kao što je došlo i moje - inspirativno je zaključio Andrej.

No Vištica se time nije zadovoljio, pa je u sljedećem triatlonu, u Klagenfurtu, dodatno popravio prije toga postignuti rezultat. Utrka u Austriji jedna je od najpopularnijih, a vjerojatno i najljepših u Ironman kalendaru. O svom novom uspjehu Vištica kaže:

- Ovo mi je bila već treća Ironman utrka u nešto više od mjesec dana i bilo je za očekivati da će biti teško zadržati kontinuitet dobrih rezultata. Međutim, uspio sam iznenaditi sam sebe i primaknuo se korak bliže magičnoj granici od osam sati. Utrka nije krenula dobro i do posljednjih deset kilometara trčanja nisam ni razmišljao o rekordu. Tek tada sam shvatio da bi, ako zadržim visok tempo, mogao pasti i rekord, što mi je dalo motiv više da izvučem maksimum iz sebe. Presretan sam i uvjeren više nego ikad prije da će hrvatski Ironman rekord uskoro počinjati brojkom 7 - izjavio je Andrej nakon utrke.

Nedavno je Ironman svjetsko prvenstvo na Havajima pomaknuto s listopada na veljaču 2022., tako da se dosta vrhunskih triatlonaca koji su se spremali za Havaje u posljednji tren odlučilo prijaviti za tu utrku, pa je konkurencija još jednom bila na vrhunskom nivou:

- Veći dio utrke nije upućivao na to da je još jedno rušenje rekorda moguće. Na početku trčanja bilo je jasno da će za novi rekord trebati čudo, ali i čuda se ponekad dogode. Otpočetka sam krenuo “na nož” i uspio zadržati jak tempo do kraja. Istrčao sam drugo najbrže vrijeme maratona, od 2:41, te u cilj ušao u ukupnom vremenu od 8:07:56, čime sam popravio svoj i hrvatski rekord za dodatne četiri minute. Na kraju je to bilo dovoljno za osmo mjesto u iznimno jakoj konkurenciji - zaključio je Vištica. (D.J.)
Možda ste propustili...

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

Najčitanije iz rubrike