Regija
3. FESTIVAL DJEČJE KNJIGE U VINKOVCIMA

Festival u znaku druženja djece s književnicima
Objavljeno 23. rujna, 2021.

VINKOVCI

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci bila je prva postaja ovogodišnjeg 3. po redu Festivala dječje knjige čiju organizaciju, uz Knjižnicu, potpisuje i Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci te Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima.

- Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci uključila se i ove godine kao su suorganizator, a glavni je organizator Festivala Vukovarsko-srijemska županija. Ovu je godinu Vlada RH proglasila godinom čitanja, stoga se o čitanju govori više no ranije. Program je raznovrstan, a upriličeno je i više susreta s poznatim književnicima, rekla je Vedrana Lugić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

U sklopu 3. Festivala dječje knjige prvo je održano druženje najmlađih sa splitskom književnicom Jelenom Pervan, a potom i s Andrijanom Martić, autoricom brojnih dječjih slikovnica. Autori domaćini Dubravko Mataković i Vladimir Bakarić nisu krili oduševljenje što je Festival dogurao do svoga trećeg izdanja, unatoč nepredvidivoj situaciji.

- Nismo izgubili kontinuitet, a to je najvažnije. U razgovoru sa svima koji su sudjelovali u organizaciji Festivala uspjeli smo složiti vrlo respektabilan program, a okosnica svega je druženje s djecom, što je najvažnije. Knjige želimo približiti djeci, upoznati ih s piscima te ih tako potaknuti na čitanje, ali i pisanje, rekao je Bakarić.

U podnevnom dijelu programa organiziran je susret sa Đurđicom  Stuhlreiter, a potom je druženje nastavljeno s Vandom Čizmek, Davorom Šunkom te Sanjom Beraković. Drugi dan ovogodišnjeg Festivala dječje knjige planiran je posjet Osnovnoj školi u Čakovcima.

- Zbog epidemiološke situacije nismo mogli ići u više škola pa smo odabrali jednu. Prvo zato što su oni dosta udaljeni, imaju krasnu školu, izvrstan kolektiv, odlično rade s djecom, a i najveći broj radova koje smo dobili pristigli su upravo iz ove škole. Uistinu su zaslužili da ondje gostujemo, s time da će i oni prirediti vlastiti program, pojasnio je Bakarić.

Festival završava promocijom knjige Vladimira Bakarića “Totem straha – božićna pustolovina” u prostorijama Matice u kojoj će sudjelovati Dražen Švagelj, Ružica Pšihistal, Sanja Beraković, Dubravko Mataković i sam autor. U glazbenom programu nastupit će Filip Matijević.

Mario Kokaj

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA - ČEKA SE MINISTARSTVO

Gradu je neprihvatljivo za povrat predvidjeti više od 60 % zemljišta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana