Novosti
U TJEDAN DANA 8210 NOVIH SLUČAJEVA COVID-A

Cijepljeno nije više od 80 posto novozaraženih
Objavljeno 24. rujna, 2021.
Ministar Beroš: Bolnice uspješno upravljaju izazovima četvrtog vala epidemije

Više od 80 posto novozaraženih osoba i onih na respiratoru u posljednjih tjedan dana u Hrvatskoj nije bilo cijepljeno.Hrvatska je u posljednjih tjedan dana imala 8210 novih slučajeva zaraze koronavirusom, hospitalizirano je 547 osoba, a 77 pacijenata završilo je na respiratoru, navodi se u službenim podatcima koje je objavila Vlada u četvrtak na Twitteru.

Povećavanje kapaciteta


Među hospitaliziranima 72 posto pacijenata nije cijepljeno. U proteklih tjedan dana, od COVID-19 umrle su 82 osobe, od kojih 78 posto nije cijepljeno. Sve hrvatske regije još uvijek su u crvenom na novoj karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljenoj u četvrtak. Najteža je situacija u EU-u u susjednoj Sloveniji, koja je cijela u tamnocrvenoj boji. Karta ECDC-a ima savjetodavnu funkciju, ali se neke države članice EU-a oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija nakon povratka u zemlju.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je na sjednici Vlade o porastu broja cijepljenih u zdravstvenom sustavu, ustvrdivši da je dosad cijepljeno gotovo 90 posto liječnika. "Proteklog tjedna porast broja cijepljenih među zdravstvenim radnicima i suradnicima bio je 2,5 puta veći u odnosu prema tjednu prije. Stoga s prosječnih 68 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika, uzimajući pritom i one koji su imunitet stekli preboljenjem, te uvođenjem početkom listopada COVID potvrda u zdravstveni sustav, očekujem uredno odvijanje svih procesa unutar bolničkog procesa", rekao je Beroš. Kazao je kako bolnice uspješno upravljaju izazovima četvrtog vala epidemije te postupno povećavaju kapacitete. U Hrvatskoj je dosad utrošeno 3.388.015 doza cjepiva, cijepljeno je 53 posto odraslog stanovništva, a za 49,82 posto njih cijepljenje je završeno. Dodatnim angažmanom patronažnih sestara prošlog je tjedna cijepljena četvrtina kontaktiranih necijepljenih osoba, no tri od četiri kontaktirane starije osobe odbile su cijepljenje zbog zdravstveno neutemeljenih razloga, kaže Beroš.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je kako je nedavnim odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite otvorena mogućnost održavanja kongresa i sajmova u zatvorenom, čime je vraćen važan dio gospodarskih djelatnosti. To bi otvaranje bilo i šire kad bi se veći broj građana odlučio za cijepljenje.

Apel


Naveo je kako su u proteklih tjedan dana provedena 15.764 nadzora, a zbog kršenja mjera izdali su tri pisana upozorenja, jedan prekršajni nalog, 20 obavijesti o počinjenju prekršaja, pet usmenih rješenja te je podneseno pet optužnih prijedloga i naplaćeno 13 novčanih kazni na mjestu izvršenja. Evidentirana su i dva kaznena djela zbog širenja zarazne bolesti.

Premijer Andrej Plenković upozorio je kako broj novozaraženih koronavirusom i dalje raste, kao i broj hospitaliziranih i umrlih, među kojima velika većina nije bila cijepljena, stoga je apelirao na građane koji to još nisu učinili da preispitaju svoju odluku i cijepe se. "Dio je odgovornosti da se zaštitimo od COVID-19 i na osobnoj odluci svakog građanina", rekao je Plenković. Izvijestio je kako je u proteklih sedam dana zabilježen porast broja novozaraženih od 12 posto, što je manje u odnosu prema tjednu prije, kada je porast bio gotovo 40 posto, što upozorava na relativno usporavanje.Dijana Pavlović
sve regije
NA KARTI ECDC-a HRVATSKA OSTALA CRVENA

Možda ste propustili...

ZDRAVKO MARIĆ, MINISTAR FINANCIJA

Za sveobuhvatni zakon o plaćama i vrednovanje rada

STOŽER: U HRVATSKOJ 3.339 NOVOBOLJELIH, PREMINULE 64 OSOBE

OBŽ: Umrlo 10 osoba, 189 novih slučajeva zaraze

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 2.796 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE

U OBŽ preminulo još deset osoba

2

DAN OBRANE GRADA OSIJEKA

Tuga i sjećanje na heroje

3

DRUGA ADVENTSKA SVIJEĆA

Simbol mira u Osijeku
upalile medicinske sestre