Novosti
VLADA PREDLAŽE POBOLJŠANJE ZAKONA

Za prikupljanje potpisa za referendum 15 dana više, uz transparentniju provedbu
Objavljeno 23. rujna, 2021.

Poboljšanje umnogome nedorečenog zakonodavnog okvira instituta referenduma, posebno u dijelu vezanom uz provedbu postupaka referenduma narodne inicijative i postupcima koji kod takvih inicijativa prethode donošenju odluke Sabora o raspisivanju referenduma, predlaže Vlada prijedlogom Zakona o referendumu, koji je uputila u Sabor.



- Pravno područje referenduma u cijelosti se usklađuje s Ustavom, otklanjaju se nedostaci i nedorečenosti važećeg zakona, osigurava se transparentnost i otvorenost postupka provedbe referenduma i djelotvorniji utjecaj građana u procesu političkog odlučivanja - rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Prvi se put sustavno uređuje institut referendumskog pitanja te propisuje koje formalno-pravne pretpostavke ono mora ispunjavati, a to će utvrđivati Državno izborno povjerenstvo.

Točno se propisuje i osnivanje organizacijskog odbora, definira broj članova, određivanje predstavnika i sadržaj odluka o osnivanju organizacijskog odbora inicijative, naveo je ministar. "Propisuje se i obveza upisa u evidenciju referendumskih inicijativa koje će u e-obliku voditi DIP", dodao je. Razdoblje prikupljanja potpisa birača koji traže raspisivanje referenduma produžuje se s 15 na 30 dana, uređuje se i pitanje mjesta prikupljanja potpisa na javnim površinama, čiji će broj, ovisno o broju stanovnika, utvrđivati jedinice lokalne samouprave, bez naknade.

Definira se pojam "potpis birača" te se određuje koji se potpis smatra pravovaljanim. Određuje se i rok za raspisivanje referenduma te je Sabor dužan u roku od 30 dana, od dana objave DIP-a da se dovoljan broj birača izjasnio o inicijativi, raspisati referendum. "Prema uzoru na Švicarsku uvode se izravni i neizravni prijedlozi predstavničkog tijela te će Sabor na prijedlog Odbora za Ustav i politički sustav moći unutar 30 dana pokrenuti postupak utvrđivanja protuprijedloga referendumskoga pitanja", rekao je Malenica.

U skladu s preporukama Venecijanske komisije prvi će se put propisati tko su sudionici referendumske aktivnosti i koje se radnje time smatraju. Točno se definira tko će i na koji način moći promatrati održavanje referenduma, a postupku provjere točnosti i potpunosti podataka o potpisnicima imat će pravo nazočiti i predstavnik organizacijskog odbora i predstavnika odbora protivnika inicijative ili osobe koje opunomoće. Uređuje se i pitanje lokalnih referenduma.

I.Bošnjak/H
Razrađuje se postupak broja i pravovaljanosti potpisa. Obavljat će ga DIP u roku od 30 dana od predaje

Možda ste propustili...