Novosti
SUDSKA ZABRANA TEKSTOVA O POLIKLINICI ZA ZAŠTITU DJECE

Ministrica: Neprihvatljivo je unaprijed zabraniti nekome da o nečemu piše
Objavljeno 23. rujna, 2021.
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je kako joj je načelni stav, ako je točno što mediji prenose, neshvatljivo i neprihvatljivo da se može donijeti odluka kojom se nekome unaprijed zabranjuje da o nečemu piše, komentirajući sudsku zabranu tekstova o Gordani Buljan Flander, ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih. Naime, Općinski sud je to zabranio portalu H-alter i novinarki Jeleni Jindra, nakon što ih je Buljan Flander tužila zbog niza tekstova o njoj i Poliklinici.

- Svaki prijepor vezano uz članke u medijima treba rješavati sukladno Zakonu o medijima, dakle demanti, ako nije objavljen ili nije zadovoljavajući, uvijek se može pokrenuti i sudski spor - rekla je Obuljen Koržinek u Saboru. "Uglavnom imamo dobro posložen zakonski okvir, pokazuju se problemi u interpretaciji i odlukama. Moramo svi biti svjesni da se bavimo temom u kojoj su oni najosjetljiviji i najranjiviji. Zato se treba suzdržavati od bilo kakvih vrijednosnih sudova prije nego što oni koji su za to nadležni sve ne provjere", zaključila je.

Premijer Andrej Plenković ne pristaje na teze da se u Hrvatskoj guši sloboda medija, referiravši se na ocjenu političke tajnice SDP-a Mirele Ahmetović da je to nezabilježen slučaj pritiska na medije. "Nije normalno i nije moguće da se u političkom prostoru optužuje Vladu za odluku jednog suca o privremenoj mjeri u jednom predmetu. Vlada, HDZ, bilo tko od nas, nikakve veze s odlukom suca u tom predmetu nema. Odbacujem te insinuacije, i o utjecaju na DORH, a kamoli utjecaje na sudove, da postoji nekakva intencija o gušenju slobode medija", kazao je premijer. Ocjenjuje da je ministrica dala sjajnu izjavu, da joj je odluka Općinskog suda neshvatljiva i neprihvatljiva i dodao da joj se pridružuje u izjavi. Vlada se, rekao je, zalaže za svu moguću slobodu medija.

Iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba ocijenili su pak nedopustivim da se javna riječ i prostor koriste za iskrivljeno i neistinito informiranje javnosti te su istaknuli kako su u protekla dva mjeseca izloženi prozivanjima i napadima preko društvenih mreža. "Ti pritisci i prijetnje koje nam upućuju pojedini roditelji nezadovoljni nalazima koji nisu pisani po njihovim željama otežavaju redovni rad naše ustanove. S obzirom na to da se ne možemo javno braniti i komentirati ni jedan slučaj, jedino što je Poliklinika mogla poduzeti jesu pravne radnje", izvijestilo je Stručno vijeće u priopćenju Poliklinike.

Novinarka portala H-Alter Jelena Jindra izjavila je kako se privremenim sudskim mjerama i djeca oduzimaju nenasilnim roditeljima, pa je ne čudi da se i neki tekstovi pokušavaju oduzeti na isti način. "Prema mojim istraživanjima i javno dostupnim podatcima od 2005., kada je izbila afera ‘Pravobraniteljica‘, u koju je bila uključena udruga Hrabri telefon i ravnateljica Poliklinike, novinari su pisali da je nevjerojatno da ona uopće ostaje ravnateljicom, s obzirom na to da je pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević Vrsaljko dala ostavku jer je primila prijetnje smrću preko predsjednika NO-a Hrabrog telefona, kojim je tada predsjedala Buljan Flander. A bila je riječ o slučaju zataškavanja silovanja djece unutar jedne zagrebačke osnovne škole", kaže Jindra.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je pak da će smijeniti Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i pokrenuti nadzor u toj ustanovi. H
Možda ste propustili...

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura

IZBORNA ŠUTNJA SRIJEDE U 19 SATI

GONG prijavio DIP-u kršenje izborne šutnje

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama