Regija
HDZ O ODLUKAMA GRADSKOG VIJEĆA

Valpovo jedini grad u RH s 8 % prireza građanima
Objavljeno 24. rujna, 2021.
VALPOVO



Vezano uz posljednju sjednicu Gradskog vijeća Valpova, priopćenjem za javnost oglasio se Gradski odbor HDZ-a, ističući da su "većinom glasova vijećnici Valpovačke nezavisne liste (VNL) usvojili izmjene Odluke o gradskim porezima kojom će građani iznova plaćati prirez po stopi od 8 %". "Nakon što je na inicijativu GO HDZ-a prethodni saziv Gradskog vijeća 2020. godine ukinuo prirez u Valpovu, sada gradonačelnik Matko Šutalo i vijećnici VNL-a ponovno građanima vraćaju obvezu plaćanja prireza. Valpovo je prvi i jedini grad u Hrvatskoj koji vraća plaćanje prireza u 2021. godini. Umjesto dobrog gospodarenja novcem građana i saniranja dugova, VNL je odlučio građane dodatno osiromašiti. Gradonačelnik i vijećnici VNL-a pravdaju taj potez potrebnim dodatnim prihodima kako bi se nastavilo s realizacijom EU projekata te pomoći udrugama, poduzetnicima i poljoprivrednicima. Pravdaju taj potez sada prirezom, a na sjednici u srpnju donesena je odluka da se zaduže za sedam milijuna kuna kratkoročnog kredita pravdajući taj potez također istim razlozima. Sasvim je izgledno da je u dva mjeseca tih sedam milijuna kuna ‘zameo vjetar‘", navodi, među ostalim, GO HDZ-a.

"Vijećnici HDZ-a su i u ovom sazivu Gradskog vijeća upozoravali kako će Grad doći u još veće financijske probleme jer se u sve velike projekte, od izgradnje biciklističkih staza do rekonstrukcije trga, ušlo s najmanjim udjelom EU sufinanciranja od svih gradova u okruženju, s manje od 50 %. Naravno, sada od osam milijuna kuna za izgradnju biciklističkih staza nedostaje gotovo pet milijuna, a za rekonstrukciju trga od 17 milijuna kuna nedostaje čak 10 milijuna. 15 milijuna kuna koji sada nedostaju za biciklističke staze i rekonstrukciju središnjeg gradskog trga cijena je neodgovornog planiranja i ulaska u velike projekte što se sada pokušava zakrpati preko leđa građana povećanjem poreznih davanja. Zbog neodgovorne gradske politike mnogi već sada plaćaju cijenu, prvo studenti kojima se na pragu nove akademske godine duguju stipendije iz prošle, udruge koje nisu dobile ni kune u ovoj godini, kao ni vatrogasci, i na kraju poduzetnici, prema kojima je dug veći od 10 milijuna kuna po neplaćenim računima", stoji u priopćenju.

Također navode da su predložili ukidanje plaćanja poreza na potrošnju za ugostitelje, koji još uvijek otežano posluju, a posebno oni na trgu zbog spomenutih radova, "što su vijećnici VNL-a odbili bez rasprave ili dodatnog obrazloženja". D.S.R.
Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike