Regija
POKAZATELJI U GODINI KORONAKRIZE

Prosjek plaće na istoku
RH lani bio 4749 kuna
Objavljeno 24. rujna, 2021.
Gospodarstvo u VSŽ-u u 2020. ostvarilo je rast prihoda i dobiti, smanjen je izvoz, za 46 posto podbacile investicije
ŽUPANJA



Unatoč pandemiji koronavirusa i teškim uvjetima poslovanja, gospodarstvo u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2020. ipak bilježi bolje financijske pokazatelje u odnosu prema godini ranije.



Na sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Vukovar predstavljeni su rezultati poslovanja gospodarstvenika najistočnije županije. Prema podacima iz završnih financijskih izvješća, lani su ostvareni ukupni prihodi od 22,7 milijardi kuna, što je rast od 16,2 posto u odnosu prema 2019. godini, a za 8,4 posto povećana je i ukupna konsolidirana dobit i iznosila je 655 milijuna kuna. Broj zaposlenih u tvrtkama povećan je s 20.923 na 21.156 uposlenih. Najznačajnije su djelatnosti, prema ostvarenom ukupnom prihodu, opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (45 posto), trgovina na veliko i na malo (16 posto), prerađivačka industrija (14 posto), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (11 posto) te građevinarstvo (7 posto).

Prosječna netoplaća u Vukovarsko-srijemskoj županiji lani je iznosila 4749 kuna - 79,5 posto prosječne netoplaće u RH i 68,8 posto prosječne netoplaće u gradu Zagrebu. Od svih hrvatskih županija niža prosječna netoplaća bila je samo u Bjelovarsko-bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Što se tiče prerađivačke industrije, koja je ostvarila 3,2 milijarde kuna ukupnih prihoda, najznačajnije poddjelatnosti su: prerada drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja, proizvodnja strojeva i uređaja, proizvodnja prehrambenih proizvoda te proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme. Izvoz tvrtki s područja Vukovarsko-srijemske županije lani je iznosio 1,973 milijarde kuna, što je smanjenje za 7,5 posto u odnosu prema prethodnoj godini.

U prošloj su godini, zbog koronakrize, podbacile investicije u gospodarstvu. Investirano je 193 milijuna kuna, što je u usporedbi s 2019. smanjenje za 46 posto. Najviše su investirale tvrtke u djelatnostima poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (32 posto), prerađivačka industrija (25 posto) te opskrbe vodom i komunalnih djelatnosti (28 posto).

Na sjednici je donesena i odluka o dodjeli Zlatne kune najuspješnijim tvrtkama Vukovarsko-srijemske županije za 2020. godinu, i to u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki. Priznanja za najuspješnije tvrtke bit će uručena dobitnicima na sjednici Gospodarskog vijeća koja će biti organizirana sredinom listopada.

Članovi Gospodarskog vijeća upoznati su i s dan ranije održanom Skupštinom HGK-a. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić najavio je novi zakon o HGK-u, čija primjena kreće od 1. siječnja 2022., a kojim se predviđa ukidanje članarine za više od 96 posto članica.

Ta će promjena zahtijevati dodatno smanjenje broja zaposlenih u HGK-u, uz očuvanje županijskih komora i predstavništava, a okosnica smanjenja je digitalizacija poslovanja provedena projektom Digitalna komora.




Marija Lešić Omerović
230 MILIJUNA POTPORE ZA RADNA MJESTA
Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljvanje, prošle je godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji podneseno 4145 zahtjeva za isplatu potpora za očuvanje radnih mjesta zbog epidemije koronavirusa. Odobreno ih je 88,5 posto i poslodavcima je isplaćeno 179,3 milijuna kuna. U ovoj je godini, izneseno je na sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Vukovar, sa zaključno 14. rujna, predano ukupno 2478 novih zahtjeva, a 89,4 posto ih je odobreno. Na temelju njih poslodavcima je isplaćeno 52,7 milijuna kuna potpora za očuvanje radnih mjesta

Lani su ostvareni ukupni prihodi od 22,7 milijardi kuna, što je rast od 16,2 posto u odnosu prema 2019.

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike