Sport
ANTE MAJSTOROVIĆ OPORAVLJA SE OD TEŠKE OZLJEDE

Radim s momčadi, ali kad oni
igraju, onda stanem sa strane
Objavljeno 24. rujna, 2021.
Mislim da ću krajem listopada biti spreman za nastupe, kaže bivši igrač Osijeka

Ovoga siječnja Ante Majstorović napustio je Gradski vrt te potpisao za kineski Šangaj Port. Bijelo-plavima je pripala odšteta od 3,3 milijuna eura, a dotadašnji dokapetan osječkog nogometnog prvoligaša dobio je izdašni ugovor. No, još nije uspio zaigrati za jednog od najjačih kineskih klubova.



Kad je bio spreman, dogodila se ozljeda. Početkom godine nakon obvezne karantene te potom priključivanja ostatku momčadi na pripremama, 27-godišnji je stoper, u prijateljskoj utakmici protiv B momčadi, zadobio tešku ozljedu, nastradali su mu križni ligamenti lijevog koljena te mu je uslijedila operacija i duga rehabilitacija. Nije gubio optimizam, najavio je kako će se vratiti još jači, a sada otkriva kako mu ide oporavak.

- Rehabilitacija ide dobro, zadovoljan sam. Operiran sam 13. travnja, u Lyonu, a od 20. travnja do 1. kolovoza bio sam na rehabilitaciji u Beogradu. Dva dana kasnije došao sam u Šangaj, u kojem sam ponovno morao proći karantenu, ovaj put tri tjedna, a sada napokon treniram samostalno. Još malo pa ću u potpunosti krenuti s momčadi. Bilo je naporno na rehabilitaciji, radio sam svaki dan šest-sedam sati, no vrijedilo je - opisivao je Majstorović proteklo razdoblje koje je najteže u karijeri svakog sportaša.

"Dril" s karantenom po dolasku u Kinu bio mu je već poznat, pa to i nije bio preveliki šok, iako nikome nije jednostavno biti prisilno zatvoren unutar četiri zida te biti oslonjen isključivo na dostavu, TV i internet.

- Ma da, katastrofa, uveli su i taj dodatni tjedan kao kućnu karantenu. No, prošlo je i to, a konačno sam nešto vidio i od Šangaja. Super je to grad, bio sam malo impresioniran veličinom kad sam došao, ali sad sam se već navikao. Smješten sam u hotelu, tako mi je najlakše dok sam sam. Planiram dovesti obitelj poslije Nove godine, pa ću onda vjerojatno i neki stan uzeti. Karantenu sam odrađivao u drugom hotelu, država ponudi u kojima moraš provesti to razdoblje, pa biraš između njih. Meni je klub izabrao najbolji od ponuđenih, ali opet nije kao hotel u kojemu sam sada.

Kakva je trenutačna situacija u Kini, što se pandemije tiče? I za sportska borilišta, ali i za sve drugo što život čini "normalnim".

- Otvoreno je sve, samo moraš imati green code, to je potvrda da si zdrav. A to ima svaka osoba u Kini. Koriste aplikacije za to, kao i za mnogo toga drugog. Nema prisile za cijepljenje, dovoljno je testirati se pred utakmicu. Ja se nisam cijepio, ali većina u klubu jesu. Na stadion mogu oni koji su cijepljeni, ili imaju negativan test. Općenito je situacija u Kini dosta dobra, pogotovo u Šangaju. A to što sam kod nas već prebolio koronu, nema veze za njih, testirao sam se u ta tri tjedna karantene devet puta. Sad više ne moram, jedino prije svake utakmice.

Već je pojasnio da trenira s momčadi, ali ipak ne u potpunosti, iako je vrlo blizu povratka punim intenzitetom.

- Radim s momčadi sve osim kad oni igraju, onda sam sa strane. Ne idem u duele još, ali s loptom i promjene smjera mogu. Prva nam je utakmica 3. prosinca, do tada bih trebao biti potpuno zdrav. A prije imamo i neke kup utakmice, pa se nadam da bih mogao neku od njih odigrati. Mislim da ću negdje krajem listopada biti spreman za nastup.

Kinesko se prvenstvo nastavlja u prosincu, kada će Majstorovićev Šangaj Port igrati doigravanje, svojevrsnu inačicu "Lige za prvaka".

- Tako je, u prvenstvu su bile dvije skupine iz kojeg su po četiri najbolja kluba izborila plasman u play off. Znači, bit će osam klubova koji će odigrati dvokružno. Što se ostaloga tiče, nije se dogodilo ništa dramatično, iako je bilo određenih promjena u ovdašnjoj ligi. Poznato je da je lanjski prvak Jiangsu odustao od natjecanja zbog financijskih razloga, no inače se ne može reći da su se dogodile neke drastične promjene, poput velikog egzodusa stranih igrača. I dalje je pravilo da mogu četiri stranca igrati, samo su uveli pravilo da godišnja plaća ne može biti veća od tri milijuna dolara.

Iako je odmah na početku svoje kineske karijere pretrpio tešku ozljedu, Majstorović ističe kako je imao potporu svih, od trenera Ivana Leke, pa do svih ostalih.

- Stvarno je sve super u klubu, pružili su mi svu moguću podršku, od trenera Leke, pa do svih u klubu, uključujući i Kineze.

Kad smo već kod njih, kako ide učenje kineskog? Zna li već one poznate domaće nogometne fraze poput "leđa mala", ili "ja pucam penal"?

- Ha,ha, ma kakvi. Znam samo "ni hao ma", a to je kao pozdrav i "se se", hvala. Ostalo na engleskom. Iako ih većina ne zna, pa je borba ljuta, ha,ha.

Nezaobilazna tema je i NK Osijek, iz kojeg je i napravio transfer karijere.

- Pratim što se događa, liga je dosta teška i svake je godine sve bolja. I dalje su u borbi za vrh, stoga nije to neki podbačaj. Možda je bilo nekoliko lošijih utakmica, ali svaka momčad upadne nekad u problem. Svakako vjerujem da su jako dobra momčad te da će se i ove godine boriti za sam vrh.

To se očekuje i od njegovog kluba. Ciljevi su visoki, a za njihovo ostvarenje imaju i vrhunske uvjete.

- Uvjeti na stadionu stvarno su sjajni, sve je super. Što se mog nekakvog uobičajenog dana tiče, trening imam u 10.30, oko 13-14 sati dođem kući, odspavam, drugi trening napravim sam u teretani, potom večera, spavanje, pa ispočetka.

I s obzirom na veliku udaljenost, nekoliko sati tipkanja po mobitelu i videopoziva s bližnjima.

- Ha,ha, tako je. Uz to je ipak lakše prebroditi odvojenost - rekao je na kraju razgovora Majstorović.


Goran Roguljić
Prije dva dana dobio sina Bornu
Daleko od kuće Majstorović je dočekao i povećanje svoje obitelji. Supruga Andrea u srijedu je u Mostaru rodila sina Bornu, sve je prošlo u najboljem redu, jedino što će se Ante još morati strpjeti da se i sam uključi u mijenjanje pelena prvijencu. Kako je pojasnio, kući će tek u siječnju, a do tada će nesumnjivo svaki dan videovezom pratiti sinov napredak.

Možda ste propustili...

ODBOJKAŠI S DRAVE IGRAT ĆE ZA NASLOV PRVAKA DRŽAVE

Mursaši dobili majstoricu u Kašteli za reprizu lanjskog finala

POVRATAK NA STAZU NEKAD NAJBOLJEG SKIJAŠA SVIJETA

Marcel Hirscher skijat će pod nizozemskom zastavom

DESCHAMPS IMA ŠIROK IZBOR ZA ZAMJENU

Kingsley Coman ni sam ne vjeruje u oporavak

Najčitanije iz rubrike