Crna kronika
SVAKODNEVNE "IGRE" ŠVERCERA I POLICIJE

Šverceri granicu prošli, mobilni tim ipak nisu
Objavljeno 24. rujna, 2021.
Ukupno 354.000 tableta Xanax, koje se nalaze na popisu droga, trojica švercera namijenila su tržištu zapadne Europe

Svakodnevne su "igre" švercera te policije i carinika na pograničnom području između Hrvatske i Srbije. Ovi prvi na razne načine pokušavaju provući robu, najčešće cigarete i drogu, mimo očiju policije i carinika na graničnom prijelazu. Ako i prođu pregled na granici, šverceri znaju da su im prepreka mobilni timovi granične policije, koji operiraju i nekoliko desetaka kilometara od graničnog prijelaza. Upravo ta druga obrambena crta granične policije spriječila je šverc velike količine tableta koje se nalaze na popisu droga.



O zapljeni 354.000 tableta Xanax oglasila se i Policijska uprava vukovarsko-srijemske, ali i Općinsko državno odvjetništvo Vukovar. Tablete su potom oduzete, a trojica srpskih državljana su odlukom sudca istrage završila u istražnom zatvoru. Sve se zbilo još prije nekoliko dana kada su se trojica muškaraca iz Srbije, u dobi od 39, 38 i 35 godina, dogovorila kako će švercati tablete prema zapadu Europe.

- Postoji osnovana sumnja da su se 9. rujna 39-godišnjak i 35-godišnjak u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi neovlaštenom preprodajom tableta Xanax, automobilom kojim je upravljao 35-godišnjak, dovezli iz Srbije u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Tovarnik. Potom su se, nakon urednog prelaska granice, uputili prema Vukovaru, gdje je 35-godišnjak zaustavio automobil uz prilazni ulaz u šumski predio Jelaš. Nakon toga je 39-godišnjak izišao iz vozila i ušao u šumu te uzeo dvije prethodno pripremljene i skrivene crne putne torbe u kojima se nalazilo ukupno 354.000 tableta Xanax, stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva Vukovar.

Mobitelom je tada prvookrivljeni 39-godišnjak nazvao 38-godišnjaka koji se svojim automobilom dovezao do šume pa su obojica torbe utovarila u automobil 38-godišnjaka. Ne čekajući puno, 38-godišnjak je, vrativši se na cestu, prije Sotina skrenuo ulijevo prema Mikluševcima, a tamo ga je zaustavila policijska patrola koja je ubrzo ugledala crne torbe u kojima se nalazila droga. Prvookrivljeni je, pak, ostao čekati 35-godišnjaka kako bi kao prethodnica 38-godišnjaku upozoravali ga na policijske ophodnje. Nisu ga stigli, što je bio plan, ni obići, a već su oba automobila zaustavili policajci.


Sandra Lacić
PRETRAGA AUTA PO PROCEDURI
S obzirom na nalazak crnih torbi, kako bi sve bilo u skladu sa zakonom, policajci su od nadležnog Županijskog suda Vukovar zatražili, i dobili, nalog za pretragu automobila. Tada su u torbi pronađene tablete Xanax, 354.000 komada, koje sadrže psihotropne tvari koje se nalaze na popisu opojnih droga. Osumnjičenici su prvo predani pritvorskom nadzorniku, da bi im sudac istrage Županijskog suda u Vukovaru odredio istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će pobjeći i ponoviti (ne)djelo.

Možda ste propustili...

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

Najčitanije iz rubrike