Osijek
CROATIA AIRLINES I ZL OSIJEK

Od 15. studenoga dva će se puta tjedno letjeti iz Osijeka u München
Objavljeno 23. rujna, 2021.
Karte za let iz Osijeka već je moguće bukirati preko mrežne stranice Croatia Airlinesa, po promotivnoj cijeni od 129 eura

Od 15. studenoga ove godine Osijek će avionskom linijom dva puta tjedno biti povezan s glavnim gradom njemačke savezne pokrajine Bavarske - Münchenom. Svi zainteresirani već od četvrtka preko mrežne stranice Croatia Airlinesa mogu bukirati karte za let na novoj liniji Osijek - München, i to po promotivnoj cijeni od 129 eura. Rezultat je to dogovora hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika Croatia Airlinesa i Zračne luke Osijek, okončanih ugovorom o poslovnoj suradnji koji su u četvrtak u prostoru Zračne luke Osijek, u nazočnosti osječko-baranjskog župana Ivana Anušića i osječkog gradonačelnika Ivana Radića, potpisali predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić i direktor Zračne luke Osijek Ivan Kos.



Osamnaest rotacija


- Zadovoljstvo nam je da smo nakon godinu dana krenuli s međunarodnim letom i vjerujem da je ovo uspostavljanje suradnje s Croatia Airlinesom na nizu letova koje ćemo imati ubuduće. Već intenzivnije razmišljamo i o drugim destinacijama, no za nas je ovo početak. Odabrali smo München jer on veže letove na ostale europske destinacije, tako da će naši građani cijele istočne Hrvatske biti povezani s cijelom Europom - kazao je Kos.

Letovi će se odvijati u dvije rotacije ponedjeljkom i petkom, a dogovoreni su sa zrakoplovima tipa DashQ400 kapaciteta 76 sjedala. Letovi su potvrđeni do sredine siječnja iduće godine. U ovom trenutku let je dogovoren u probnom razdoblju, ali se razgovori vode o cjelogodišnjem redu letenja na bazi tri godine.

- Sretan sam što promoviramo ovaj let jer je to prvi put da Croatia Airlines leti neki međunarodni let iz Zračne luke Osijek, čime stanovnicima Slavonije omogućujemo povezanost s cijelim svijetom. Ovo je nova i dodatna mogućnost razvoja turizma, ali i gospodarstva. Naš je cilj unaprijediti budućnost i nadamo se da će ovaj projekt postati cjelogodišnji - poručio je Bajić.

Ostvarenje ciljeva


Otvaranjem nove linije Osijek - München ostvarujemo jedan od naših ciljeva koji u suradnji sa Županijom konstantno komuniciramo, a to je da grad Osijek i Osječko-baranjska županija moraju biti prometni regionalni centar ovoga dijela Hrvatske - rekao je gradonačelnik Ivan Radić. Gradnja koridora 5C teče planiranom dinamikom, nedavno smo otvorili pristanište za kruzere koji su nakon pandemije ponovno počeli dolaziti, organizacijom željezničkog prometa i, sada, jačanjem zračnog prometa ostvaruju se ti naši ciljevi. Često pitanje investitora s kojima razgovaramo je upravo prometna povezanost Osijeka s ostatkom Hrvatske, Europe i svijeta. Ova će nam nova zračna linija biti definitivno adut u budućim pregovorima - naglasio je Radić te pohvalio slogan ovog projekta "Samo 100 minuta" jer nam govori da je Osijek samo 100 minuta udaljen od Münchena i povezan s ostatkom svijeta.

Župan Ivan Anušić izrazio je želju da se iskoriste sve mogućnosti osječke Zračne luke.

- Želimo ju iskoristiti za našu turističku i gospodarsku priču. Ona se osim putničkim prijevozom može baviti i kargoprijevozom, može biti turistički centar i nešto što će generirati i povećati broj zaposlenih. Sve statistike pokazuju da smo krenuli uzlaznom putanjom. Nastavit ćemo ju nadograđivati i razvijati kroz zajedničko financiranje, uključit ćemo se još jače - zaključio je župan Ivan Anušić.

Da su planovi doista takvi, potvrdio je i najavom skorašnjeg posjeta Zračnoj luci Osijek ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

- Ministar dolazi 8. listopada i uskoro se kreće s obnovom zgrade Putničkog terminala Zračne luke Osijek jer ju želimo pripremiti za kvalitetniji i bolji sustav korištenja. Radi se o kompletnoj rekonstrukciji putničkog terminala koji će se modernizirati i bolje opremiti, a vrijednost tih radova procjenjuje se na 50 milijuna kuna - zaključio je Anušić.


Tomislav Prusina
Kos o planovima za budućnost ZL-a
Cijela je zračna industrija pogođena pandemijom, a mi u ovom trenutku nastojimo posložiti kadar i unaprijediti infrastrukturu kako bismo što spremniji dočekali povratak zračnog prometa u cijelom svijetu. Želimo biti spremni odgovoriti izazovima koje porast zračnog prometa može donijeti. Planiramo dugoročno, radimo na poslovnom planu dugog održivog razvoja Zračne luke. Radi se na master-planu, to je 30-godišnji plan koji će našim građanima davati primarno vezu s Europom. Postoje razgovori, nama su uvijek prepoznatljive te naše destinacije Njemačke, razgovaramo i o Londonu, Irskoj, Švicarskoj, ali o tome kada dođe do konkretnijih dogovora, kaže direktor Ivan Kos.

W princip
Zrakoplov Croatia Airlinesa neće biti baziran u Osijeku već će letjeti po W principu, Zagreb - München - Osijek - München - Zagreb. Osijek je povezan još redovnim linijama Trade Aira sa Zagrebom, Pulom i Rijekom, a uz jedno zaustavljanje moguće je putovati prema Splitu te uz dva prema Dubrovniku kroz cijelu godinu.

Letovi će se odvijati ponedjeljkom i petkom,

a letjet će se zrakoplovima tipa DashQ400

sa 76 sjedala

planovi
NA DRUGE

EUROPSKE

DESTINACIJE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike