Osijek
KONFERENCIJA U OSIJEKU

Zajednički interes Mađarske i
Hrvatske u održivom razvitku
Objavljeno 23. rujna, 2021.
Građevinski i arhitektonski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ugostio je u četvrtak Konferenciju o održivom razvitku u organizaciji Mađarskog ministarstva vanjskih poslova i trgovine, Veleposlanstva Mađarske u Zagrebu te još jedne mađarske institucije - Srednjoeuropske mreže za gospodarski razvitak, odnosno njezina Područnog ureda u Osijeku.

Među govornicima su bili mađarski veleposlanik u Zagrebu Csaba Demcsák, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Vladimir Ham, pomoćnik mađarskog ministra vanjskih poslova i trgovine za razvitak regionalnog i pograničnog gospodarstva Péter Kiss-Parciu te cijeli niz vladinih dužnosnika i stručnjaka iz obiju zemalja koji su govorili o održivom razvoju u Mađarskoj i Hrvatskoj. Kako je novinarima objasnio veleposlanik Demcsák, jedan od povoda za održavanje ove konferencije u Osijeku je i skoro otvaranje priredbe Planet Budapest 2021 koji će od 29. studenoga do 5. prosinca okupiti predstavnike članica Višegradske skupine. Ovu skupinu zemalja članica središnje Europe čine Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska. Hrvatska nije njezin član. Naime, ključna tema cijelog niza događaja u sklopu Planet Budapest 2021 bit će upravo održivi razvitak.

Mađarski je veleposlanik istaknuo kako je njegovoj zemlji održivi razvitak jako važan te dodao kako je to tema u kojoj nitko nije sam, nego mora surađivati sa svojim susjedima u okolnim državama. Svrha je ove konferencije da se, osim na institucionalnoj razini oko teme održivog razvitka povežu i gospodarski subjekti. Jedan od razloga zašto je ova konferencija održana upravo u Osijeku je činjenica da u ovom dijelu Hrvatske živi najveći broj pripadnika mađarske zajednice. Osim toga, Osijek je grad u kome postoje brojne poveznice u svezi s gospodarskom suradnjom dviju zemalja. Veleposlanik je istaknuo kako je osječka regija vrlo zanimljiva mađarskim gospodarstvenicima. Dodao je kako regija istočne Hrvatske ima puno toga za napredovanje u smislu održivog gospodarskog razvitka, a mađarski gospodarstvenici koji su došli u Osijek sigurno mogu na mnogim područjima ponuditi najmodernije tehnologije i suradnju onima koji su za to zainteresirani. D. Celing
Osijek je zanimljiv mađarskim ulagačima, između ostalog, zbog velikog broja pripadnika mađarske manjine

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike