Osijek
PRIPREMA ZA ZIMSKE DANE

Kod Milanke uvijek pun "špajz" zimnice
Objavljeno 24. rujna, 2021.

Kao pravi gurmani i ljubitelji domaće hrane, Osječani ne odustaju ni od odlaska na gornjogradsku tržnicu, a ni od pripreme zimnice. Tako je i ovoga četvrtka tržnica bila prepuna i prodavača i kupaca, koji su birali najljepše "komade" povrća i voća što će ga spremiti prema provjerenim, domaćim recepturama. Jedna od njih je i Milanka Čolić, koja, unatoč tome što živi sama, priprema ne jednu, nego nekoliko vrsta zimnice. I u svojoj 75. godini, kaže, želi jesti kvalitetno, a povrće koje je kupila isključivo je s tržnice.



- Moj vam je "špajz" pun zimnice! Već sam pripremila i papriku, i ciklu, i krastavce, ali i ajvar, i to od paradajz-paprike, ne od roge. Sad kupujem malo paprike za sataraš i iako mi ne treba puno, volim imati zimnicu pri ruci kad se zaželim - ispričala nam je ta vitalna Osječanka, koja je uz izjavu našoj novinarskoj ekipi dala i, kako sama kaže, odličan recept za ciklu.

- Skuham pet kilograma cikle i potom je narežem. Na tu količinu stavljam pet jušnih žlica soli i deset jušnih žlica šećera, a potrebna četiri decilitra octa pravim sama od esenca i vode, i to u omjeru 1:3 decilitra. Naposljetku dodam konzervans i prelijem sve preko cikle te je ostavim 24 sata da odstoji, ali uz povremeno miješanje - podučava nas naša sugovornica, dodajući kako tako pripremljena cikla može stajati i do sljedeće zime.

Inače, ne samo što je bilo moguće pronaći ciklu po cijeni od osam kuna nego su i klupe bile prepune paprike raznih vrsta. Jedna od takvih je i klupa prodavača Jasmina Cifrića, ispred koje su se prijepodne redali zadovoljni kupci. Kako i ne bi kad ondje postoji pravilo da kupac sam mora birati robu, pa se kod Cifrića ništa ne prodaje na vreće.

- Najviše ide crvena ajvarica i paprika babura za kiseljenje - kaže taj mladi prodavač.



Marija Mihelić
Paprika od 9 do 12, mahune 25 kuna
Dok je rog-paprika na kilograme deset, u gajbama ju je moguće pronaći po devet kuna za kilogram. Paprika babura stoji deset i 12 kuna, a kilogram krastavaca za zimnicu je 12. Kilogram tikvice stoji 10 kuna, vezica kopra je tri, 25 kuna kilogram je mahuna, a kupusa osam kuna. Cijena je luka šest kuna, koliko stoji i kilogram bijelog ili crvenog krumpira. Ni raznog sezonskoga voća nije manjkalo ovoga četvrtka na glavnoj tržnici, pa su tako jabuke raznih vrsta uglavnom po pet odnosno šest kuna za kilogram. U ponudi su i breskve po 15 kuna za kilogram, a sedam kuna stoji kilogram šljiva.

Najčitanije iz rubrike