Novosti
HND i SNS:

Zabrana tekstova o Buljan Flander pokušaj cenzure medija
Objavljeno 23. rujna, 2021.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društva (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) ocijenili su u četvrtak da je sudska zabrana objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordane Buljan Flander pokušaj cenzure i ušutkavanja medija.

Nakon što je neprofitni portal H-alter u proteklih nekoliko tjedana objavio seriju tekstova novinarke Jelene Jindre pod naslovom "Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?", u kojima problematizira rad Gordane Buljan Flander, odnosno poliklinike kojoj je na čelu, sudac Andrija Krivak potpisao je rješenje kojim se H-alteru zabranjuje objavljivanje tekstova o ravnateljici poliklinike.

"HND I SNH smatraju kako je ovdje riječ o opasnom pokušaju cenzure i nedopustivom ušutkivanju medija. HND i SNH stoga pozivaju sve hrvatske medije, sve novinare i urednike, da se odupru ovakvom obliku pritiska te u znak solidarnosti s kolegicom Jindrom i H-alterom prenesu istraživački serijal 'Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?' i time pokažu da nas se ne može ušutkati", ističe se u priopćenju koje potpisuju predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i predsjednica SNH-a Maja Sever.

Smatraju kako je hrvatsko pravosuđe posegnulo za do sada neviđenom cenzurom "Rješenjem o osiguranju" Općinskoga građanskog suda u Zagrebu od 21. rujna, kojim se Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu, nakladniku portala H-alter izriče privremena mjera zabrane objavljivanja tekstova o Buljan Flander.

 "Sud je pritom dao ocjenu novinarskog istraživanja kolegice Jindre bez saslušanja urednika ili novinarke te predstavnika nakladnika. Umjesto da eventualne dvojbe raspravi u redovnom procesu, sudac je odlučio do daljnjega zabraniti H-alteru istraživati postupanje jedne javne ustanove i njezine ravnateljice. Takav presedan može biti poguban za slobodu medija u Hrvatskoj", ističu HND i SNH.

"Nakon što smo godinama svjedoci SLAP-tužbi (Strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti)protiv novinara, ovaj put je i pravosuđe otišlo korak dalje te samo odlučilo ušutkati medij. Pritom treba napomenuti kako su ravnateljica Poliklinike Buljan Flander i njezini suradnici, prema svjedočenju kolegica i kolega novinara, više puta do sada propustili ponuđenu im priliku da javnosti predstave svoje viđenje kontroverzne doktrine 'otuđenja djeteta'" za koju neki stručnjaci iz prakse svjedoče kako se često zlorabi protiv žena žrtava nasilja", navodi se u priopćenju.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER: U HRVATSKOJ 1301 NOVOZARAŽENI, 19 UMRLIH

OBŽ: Novopozitivnih 96, jedna osoba preminula

2

PRAVNA I SOCIJALNA ZAŠTITA ČLANSTVA

Josip Đakić i peti je put izabran za čelnika Hvidre

3

ČELNIK VLADE I HDZ-A O IZBORIMA, KREDITIMA I SIROMAŠTVU

Plenković: Sve što ova vlada radi, radi na tome da se u Hrvatskoj živi bolje