Novosti
PENAVINO POLITIČKO NEODRASTANJE

Vukovar kao oruđe ostvarenja osobnih ambicija i interesa
Objavljeno 23. rujna, 2021.

Ulazak vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave u Domovinski pokret i gotovo istodobna najava kandidature za predsjednika stranke, predstavlja svojevrsni presedan u inače bogatoj i punoj prevrata povijesti funkcioniranja hrvatskih političkih stranaka. S više je strana, i političkim analitičarima, kao i biračima, ovaj potez sporan i podložan raspravi.



Penava je, naime, gradonačelnik Vukovara, grada koji nije velik po broju stanovnika, ali je značajan zbog kompleksnosti upravljanja njime, poslijeratne obnove, simbolike koju predstavlja i stoga što je Vukovar često od lokalnih i nacionalnih političara korišten kao poligon za obračun s neistomišljenicima, za pritiske na vladu, prikupljanje populističkih bodova... I u Penavinom slučaju, njegova pozicija gradonačelnika s istoka zemlje koji želi biti predsjednik stranke sa sjedištem u Zagrebu koja pretendira zauzeti značajno mjesto na desnoj strani ideološkog spektra, može vrijediti više puta viđena situacija kako mu Vukovar služi samo kao oruđe za ostvarenje političkih ambicija.

Uz to, kada je predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković prije nekoliko dana Penavi poručio da mora politički odrasti, pogodio je vjerojatno i u najosjetljiviji dio Penavina lika i djela, a to je upitna sposobnost vođenja i malog grada, a kamoli relativno velike političke stranke.

O Penavinoj kandidaturi oštro je u srijedu progovorila saborska zastupnica Vesna Vučemilović, sestra Miroslava Škore, bivšeg šefa DP-a, repovi čije ostavke će se još dugo vući za tom strankom, opisavši Domovinski pokret kao "Trgovački pokret", apostrofirajući pritom Marija Radića kao osobu koja vuče sve konce, i to iz posve drugih razloga interesa od onih kojima bi jedna stranka trebala služiti, a to je borba za političku moć i vlast.

Miroslav Škoro, komentirajući ulazak Ivana Penave u Domovinski pokret, poručio je kako svatko tko je ostao s tom ekipom, ili im se pridružuje i pristaje biti njihova marioneta, isti je kao i oni te s takvima ne želi imati posla. S druge strane, predsjednik Kluba zastupnika DP-a Stjepo Bartulica pozdravio je Penavin dolazak i izrazio uvjerenje da Penava ima vrline i kvalitete za vođenje DP-a, koji će uspjeti zajedno profilirati kao ozbiljnu alternativu HDZ-u. Zastupnik DP-a Stipe Mlinarić uvjeren je da će Penava uspjeti istodobno upravljati Vukovarom kao gradonačelnik i voditi stranku. Međutim, već duže vrijeme iz samog Vukovara stižu poruke kako interes grada i građana, upravljanje projektima, planiranje njegova razvoja i drugo, Penavi nisu visoko na listi prioriteta. D.Pavlović
Vesna Vučemilović, saborska zastupnica

SAMO MARIONETA

”Javnost ima pravo znati čije interese on zastupa”, rekla je Vesna Vučemilović, govoreći za televiziju N1 o imovini Marija Radića, kojeg je ranije pozvala da objavi svoju imovinsku karticu. “On je prijavljen u Vukovaru, u Osijeku je prirez 15 posto, u Zagrebu je i više, gdje on inače boravi”, govori Vučemilović i nastavlja da se nada da će Porezna istražiti njegove poslove, jer iznosi nisu baš zanemarivi. Na pitanje vidi li još nekoga tko bi se mogao kandidirati za predsjednika DP-a, kaže da ne vjeruje. “Ivan Penava novi je predsjednik DP-a, ili sukladno ovom kako oni vode stranku, “Trgovačkog pokreta”, možemo ih nazvati”, kaže Vučemilović. “On nema namjeru odstupiti s nijedne od dosadašnjih funkcija. Pitanje je usklađivanja tih funkcija. Vukovar zaslužuje gradonačelnika koji će 24 sata biti posvećen upravo Vukovaru. Postavlja se pitanje hoće li on biti samo marioneta, a Mario Radić vući će konce, kao i do sada”, rekla je.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine