Regija
ENERGETSKA OBNOVA

Vinkovčani sudjelovali na radionici o energetskoj obnovi kuća
Objavljeno 22. rujna, 2021.

VINKOVCI- Uspješno je održana informativno-edukativna radionica o energetskoj obnovi kuća u Vinkovcima. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 15. rujna Javni poziv kojeg su građani s velikim interesom dočekali kako bi sudjelovali u programu.

Na radionici su sudjelovali građani, certifikatori te izvođači s ciljem informiranja o uvjetima sufinanciranja, načinu prijave te ostalim detaljima vezanim za provedbu projekata.
Tom prigodom je načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Maja Rajčić iz Fonda istaknula kako je ove godine Fond osigurao čak 300 milijuna kuna te kako za toplinsku zaštitu vanjske ovojnice, odnosno cjelovitu energetsku obnovu kuća građani mogu ostvariti do 60% sufinanciranja za kuće energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Moguće je dobiti i do 204 tisuće kuna poticaja, ovisno o mjerama energetske učinkovitosti koje će građani primijeniti u svojim domovima.

-''Na radionici smo prošli kroz sve dijelove Javnog poziva, demonstrirali rad u sustavu ePrijave, a sve kako bi građani bili upoznati sa potpunim procesom i kako bi se uspješno prijavili. Poziv je objavljen na internetskoj stranici Fonda, a sa zaprimanjem prijava krećemo od 14.10. od 9 sati “, naglasila je Rajčić i pozvala građane da svakako još prouče tekst Javnog poziva.

-''U Vinkovcima postoji veliki interes za energetsku obnovu obiteljskih kuća pa je su ovakve radionice izuzetno korisne. Građani nas stalno zovu i vjerujem da će biti veliki broj prijava s našeg područja“, rekla je na radionici Danijela Slipčević, direktorica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca – Via.

Tijekom radionice, djelatnici Fonda detaljno su pojasnili uvjete za prijavu, kao i svaki od potrebnih dokumenata. Pritom su sudionicima na pokaznom primjeru pokazali kako mogu podnijeti prijavu u sustavu ePrijave.

Zainteresirani građani do tad trebaju registrirati svoj korisnički račun, kako bi se na vrijeme mogli ulogirati i ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju. Sudionicima koji dokumentaciju već imaju spremnu, iz Fonda su savjetovali da radi promjene cijena na tržištu pribave nove ponude izvođača. Pritom je pojašnjeno kako su takve ponude informativnog karaktera te je kasnije izvođača moguće i promijeniti.

S druge strane, dokumenti poput Izvješća o energetskom pregledu i Energetski certifikat vrijede više godina te ih nije potrebno ponovo izrađivati, ukoliko nakon njihovog izdavanja na kući nije bilo dodatnih građevinskih radova.
Kako bi postupak prijave učinio što jednostavnijim, pogotovo onima koji nemaju praksu korištenja elektroničkih prijava, Fond građanima sufinancira i korištenje stručne pomoći. Za to je osigurano do 500 kuna, a iznos se isplaćuje s ostalim troškovima energetske obnove, temeljem računa ili ugovora o djelu.

Sudionici radionice bili su zadovoljni dobivenim informacijama te se nadaju uspješnoj prijavi za sufinanciranje. Budu li njihove prijave prihvaćene, imat će 24 mjeseca za provedbu planiranih projekata.

Mario Kokaj

Najčitanije iz rubrike