Dome slatki dome
ALNWICK POISON GARDEN

Najotrovniji vrt sa smrtonosnim biljkama
Objavljeno 23. rujna, 2021.
Posjetiteljima je izričito zabranjeno pomirisati ili dodirnuti biljke, a povremeno se neki onesvijeste udišući opojne mirise

Alnwick Poison Garden botanički je vrt smješten u Northumberlandu, u Velikoj Britaniji. Poseban je po tome što u njemu raste više od stotinu najsmrtonosnijih biljaka na svijetu. Prilikom posjeta turisti dobiju upute i savjete da ne "njuškaju" previše biljke, a posebno da ih ne dodiruju.



Vrt se nalazi u sklopu dvorca Alnwick, rezidencije vojvode od Northumberlanda. Za ljubitelje Harryja Pottera spomenimo i to da su se u tom dvorcu snimala prva dva filma o mladom čarobnjaku. Na prvi pogled vrt izgleda kao i svi ostali. Lijep je, zelenila ima u izobilju, cvijeće je svuda oko vas, klima za uzgoj je idealna… Vrt izgleda prekrasno i u napasti ste dodirnuti sve te biljke. Međutim, uočit ćete prjeteći znak "Ove biljke mogu vas ubiti". Desetljećima je zelenilo oko dvorca bilo uobičajeno, standardno, čak i pomalo zapušteno, ali stvari su se iz korijena promijenile kad je 1995. vojvotkinjom od Northumberlanda postala Jane Percy. Ona je odlučila preurediti "šumu" oko dvorca i od nje napraviti egzotični vrt, ponešto drukčiji od uobičajenih engleskih vrtova.U početku je Percy željela napraviti vrt prepun zdravog bilja, ali jedan posjet Italiji promijenio je sve. Naime, ondje je posjetila "otrovni" vrt slavne firentinske obitelji Medici i upoznala se s ponešto drukčijom florom – onom koja ubija, a ne liječi. Biljke ubojice toliko su joj se svidjele da im je odlučila posvetiti vrt, stoga ih je proglasila znatno zanimljivijima od onih koje liječe i počela graditi "vrt smrti", koji je naposljetku otvoren 2004. Vojvotkinja je dobila posebnu dozvolu za uzgoj inače zabranjenih biljaka. One često služe za edukaciju mladih, jer se uz biljke održavaju predavanja o njihovim štetnim učincima. Kritičarima ekstravagantnog vrta vojvotkinja odgovara sliježući ramenima. "Djeci nije bitno što aspirin nastaje iz kore drveta. Ono što im je zanimljivo jest znati koje vas biljke mogu ubiti i na koji način." Vrt je posve siguran dok se držite pravila ponašanja, iako se povremeno dogodi da se netko onesvijesti od udisanja opojnih toksičnih mirisa. Percyna omiljena biljka je anđeoska truba (Brugmansia), koja djeluje kao moćni afrodizijak prije no što vas ubije.

Jasminka Knežević
24-satno osiguranje
Posjetitelji izbliza mogu vidjeti više od 100 različitih smrtonosnih i otrovnih biljaka te otkriti povijesne i znanstvene priče koje stoje iza njih, jednako kao i one koje su ništa drugo nego legende i mitovi. No kad vidite vrtlare kako se zaštite rukavicama i lagano obilaze biljke, shvatite da to sve i nije šala. Neke od biljaka neprestano se čuvaju u kavezima, a cijeli je vrt pod 24-satnom zaštitom i osiguranjem. Među biljkama posebno je opasna Atropa belladonna. Vrt je stekao toliku popularnost da ga godišnje posjeti oko 800 tisuća ljudi.

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike