Dome slatki dome
JESENSKA SADNJA

Tulipani će u većim skupinama lijepo doći do izražaja
Objavljeno 23. rujna, 2021.
Tulipani su cijenjeni zbog toga što u proljeće u vrtni prostor unose jarke boje

Lukovice tulipana sade se od rujna do studenoga dok zemlja nije smrznuta i još je topla od ljetnih vrućina, i to tako da ih stavite na dubinu od oko 15 cm (ovisno o tome koliko je lukovica velika - što je veća, to dublje, ali da ne prelazi dubinu od 20 cm), a razmak između lukovica trebao bi biti od 10 do 15 cm.



Podrijetlo tulipana je iz Azije, točnije iz Perzije, a tamo je poznat više od tisuću godina. Donesen je u Nizozemsku 1593. kada je botaničar Carolus Clusius zasadio prvu lukovicu tulipana. I od tada se ta vrsta cvijeća raširila, tako da je danas gotovo polovina polja u Nizozemskoj zasađena tulipanima. Od tada pa sve do danas križanjem nastaju nove vrste, tako da ih je poznato više i od četiri tisuće. Ima ih raznih veličina, od malih, minijaturnih, visokih samo 20 centimetara, do onih koji dostignu visinu do 50 centimetara, a cvjetovi mogu biti jednostruki ili dvostruki ili pak nareckani, jednobojni i dvobojni, te svakakvih boja i nijansi od bijele pa sve do tako tamnih da izgledaju kao da su crni. Preko noći se cvijet zatvara i skuplja, a tijekom dana širi.

Cvijet vam može krasiti vrt, a može služiti i kao rezano cvijeće za vazu. Ako ga stavljate u vazu, odrežite cvijet prije nego što se rascvjeta do kraja. Da bi se cvijet duže održao, cvjetne stapke odrežite ravnim i oštrim rezom, nemojte ih trgati. Voda u vazi neka ne bude napunjena do vrha, nego samo do prvoga lista tulipana, te je možete preko noći staviti na hladnije mjesto. Sadite ih u većim skupinama, a ne pojedinačno jer tako neće doći do izražaja. Možete kombinirati više tulipane s onima nižima ili pak s maćuhicom, tako da istaknu ljepotu jedno drugoga.

Nakon što tulipan ocvate, treba ukloniti cvjetnu stapku da ne troši suvišnu energiju i da biljka razvije lukovice. Nakon toga ostavite da zeleno lišće, koje je mesnato, duguljasto, požuti i tek ga poslije toga uklonite. Lukovice je potom najbolje izvaditi iz zemlje i staviti ih na suho i hladno mjesto i ponoviti na jesen proces sadnje. Cvjetovi su zvonoliki, ovalni ili ljevkasti, sastavljeni od šest čašičnih listića, šest prašnika i jednog trodijelnoga tučka. Plod je tulipana višesjemena čahura.

Kultivari tulipana podijeljeni su na rane i kasnije te prema visini, obliku cvjetova i njihovoj boji. Tako visina tulipana može varirati od 20 do 70 cm, cvjetovi im mogu biti jednostruki, dvostruki, jednobojni, dvobojni ili višebojni. Prema obliku cvijeta mogu se podijeliti na: jednostavne tulipane, koji su visine 25 - 35 cm, a koje karakterizira cvatnja početkom travnja; Darwinove tulipane, koje krase krupni cvjetovi intenzivnih boja čija cvatnja obilježava početak svibnja; Rembrandtove tulipane s prošaranim cvjetnim laticama koji cvatu sredinom svibnja; papagajske tulipane čije su latice na vrhovima nazubljene, a cvatu također sredinom svibnja; božurne tulipane karakteristične po punoj cvjetnoj glavici i cvatnji krajem svibnja. Tulipani svoju primjenu nalaze kao rezano cvijeće, a vrlo su često u skupinama ukras vrtova i urbanih gredica tijekom proljeća. Najbolje im odgovaraju plodna ocjedita vrtna tla i sunčani položaji.

Tulipani su cijenjeni zbog toga što u proljeće u vrtni prostor unose jarke boje. Tulipani imaju zadivljujuće bogatstvo oblika cvjetova, od običnih, uspravnih i jednostavnih cvjetova. Ima ih u većini boja, osim u plavoj, a paleta se proteže od čisto bijelih do najtamnije ljubičastih, u velikom broju predivnih nijansi žutog, crvenog i grimiznog. Neke lukovice ostaju u zemlji dugi niz godina i ne trebaju posebnu njegu. Dapače, neki primjerci se i previše rašire te ih je potrebno uklanjati kako ne bi smetali ostalim biljkama u vrtu (plava presličica, narcise, đurđice). Tulipan ne zahtijeva velike količine vode. Rast najčešće potiču vode zaostale od proljetnih kiša, a kasnije vrste trebaju dodatno zalijevanje tijekom sušnih razdoblja. Važno je osigurati dobru drenažu tla jer biljka ne podnosi dugo zadržavanje vode.

Jasminka Knežević
Vrt
jesenska sadnja tulipana

Neke lukovice ostaju u zemlji dugi niz godina i ne trebaju posebnu njegu

Lukovice dobro očistiti
Listovi moraju do kraja požutjeti prije vađenja lukovica, a lukovice se moraju dobro očistiti od zemlje i osušiti prije spremanja. Tulipani i ljiljani mogu jednu godinu provesti u zemlji bez vađenja, no sljedeće godine ih obvezno morate vaditi jer će se lukovice previše razmnožiti i biljke više neće bogato cvasti. Ako neke ljetne lukovice baš ne želite vaditi iz zemlje, posadite ih dublje kako se ne bi smrznule tijekom zime.

Cvjetaju tijekom zime u posudi
Ako želimo da nam lukovičaste biljke cvjetaju tijekom zime u stanu, potrebno ih je posaditi u ukrasne posude. U posudi lukovice poslažite blizu jednu drugoj, ali se ne smiju dodirivati. Prekrijte zemljom tako da samo njihov vrh treba malo viriti iz zemlje. Posudu staviti na tamno i hladno mjesto, umjereno zalijevajte. Nakon 8 - 14 tjedana, kada su izdanci visine 2 - 5 cm, premještamo ih u svijetlu i hladnu prostoriju.

Sadnja do kraja listopada
Do kraja listopada vrijeme je kada treba posaditi lukovice i gomolje cvijeća koje će cvjetati u proljeće. Do prvih mrazova te će se lukovice dobro ukorijeniti, a već od ožujka započeti s cvatnjom. Najčešće lukovičaste biljke koje sadimo u jesen su: tulipani, narcisi, zumbuli, presličice. Od gomoljastih biljaka najčešće se sade šafrani, šumarice i frezije.

Možda ste propustili...

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike