Regija
OBILJEŽEN DAN POBJEDE NAD JNA I DAN BRANITELJA GRADA NAŠICA

Žrtva hrvatskih branitelja ne smije se zaboraviti
Objavljeno 22. rujna, 2021.

NAŠICE - Na središnjem gradskom trgu svečano je obilježena 30. obljetnica Dana pobjede nad JNA te Dan branitelja Grada Našica. Program je započeo nastupom Gradske glazbe i mažoretkinja, a nastavljen polaganjem vijenaca kod spomen obilježja Uskrsla Hrvatska. Pored predstavnika Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, Udruge udovica hrvatskih branitelja i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, vijenac je položio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Goran Ivanović. Vijenac predsjednika Vlade Republike Hrvatske položio je osječko-baranjski dožupan Josip Miletić i izaslanik osječko-baranjskog župana, a uz njega su bili bojnik Josip Granat, izaslanik ministra obrane i Vladimir Bergman, izaslanik ministra hrvatskih branitelja. Ispred Grada Našica vijenac su položili gradonačelnik Krešimir Kašuba i potpredsjednica Gradskog vijeća Branka Baksa. Vijenac su također položili predstavnici HVIDR-e, Udruge specijalne policije Orao, Udruge hrvatskih vetarana Domovinskog rata, Udruge veterana 122. brigade Đakovo, Gradskog povjerenstva za branitelje te koalicije SDP-HNS-HSS Našice. Okupljenima se obratio gradonačelnik Krešimir Kašuba, koji je naglasio kako je prisjećanje novije našičke povijesti izrazito važno te istaknuo kako će Našice uskoro obilježiti još dvije obljetnice - odlazak 67 dragovoljaca s našičkog područja u obranu Vukovara i osnivanje 132. brigade Hrvatske vojske.

Čestitavši našičkim braniteljima na njihovoj hrabrosti, dožupan Josip Miletić napomenuo je kako se ne smije nikada zaboraviti žrtva svih onih koji su ugradili svoje živote u temelje neovisne i slobodne Republike Hrvatske. ‘’Jer, oni koji su pali traju u nama koji živimo. Herojima Domovinskog rata slobode bješe draža od života’’, kazao je Josip Miletić, izaslanik predsjednika Vlade RH i osječko-baranjskog župana.

Saborski zastupnik Goran Ivanović istaknuo je kako se povijest mora isticati svakodnevno, ne samo protokolarno, na obljetnicama, ali i ponos na branitelje.

Nakon zajedničke molitve, sudionici su se uputili u Župnu crkvu sv. Antuna Padovanskog, gdje je služena misa zadušnica za Branka Glavaša, Slavka Maroda i Antuna Sertića, branitelje koji su prije 30 godina poginili prilikom borbenih operacija oslobađanja vojarne u Našicama.

U sklopu obilježavanja Dana pobjede i Dana branitelja, na nogometnom igralištu u Breziku održane su sportske igre za branitelje u stolnom nogometu, streljaštvu, šahu i visećoj kuglani u organizaciji Udruge specijalne policije Orao Orahovica-Našice.

Učenici Srednje škole Isidora Kršnjavoga i učenici Osnovne škole kralja Tomislava također su dali obol obilježavanju, te su u sjenici na glavnom gradskom trgu održali prigodne glazbeno-recitatorske programe, dok su najmlađi, polaznici Dječjeg vrtića Zvončić, kod spomen-obilježja Uskrsla Hrvatska upalili svijeće.

Podsjetimo, 20. rujna, oko 5 sati, oglasio se znak opće opasnosti i dane su upute stanovništvu o odlasku u sklonište. Ubojiti projektili iz vojarne gađali su obiteljske kuće, benzinsku postaju, vodotoranj, gospodarske objekte i spomenike kulture, ne štedeći ni bolnicu ni crkvu. Zapaljen je toranj župne crkve sv. Antuna Padovanskoga i krovište franjevačkog samostana. Nastala je velika materijalna šteta. Dan poslije, 21. rujna, pripadnici 107. brigade Zbora narodne garde s područja Valpova, Našica, Donjeg Miholjca i Orahovice te policije i Odreda narodne zaštite, oslobodili su našičku vojarnu. Nekoliko dana prije zauzimanja vojarne neuspješno se pregovaralo o mirnoj predaji vojarne kako ne bi došlo do stradanja civilnog stanovništva i razaranja grada. Tih događaja prisjetio se general pukovnik Slavko Barić, prvi zapovjednik 107. brigade Valpovo i jedan od zapovjednika našičke 132. brigade. ‘’Pregovorima se ništa nije postiglo, uništavali su sve što su stigli. Šteta je bila velika, imali smo poginulih i ranjenih. Počeli su izvlačenje iz vojarne. Jedna naša grupa upala je vojarnu, zarobila vojnike JNA i velike količine naoružanja. Brigada je osnovana mjesec dana poslije. Imali smo dovoljno naoružanja da možemo zauzeti položaje u obrani grada Osijeka’’, kazao je general pukovnik Slavko Barić.  Snježana Fridl

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike