Novosti
SOCIJALDEMOKRATI JOŠ BEZ EPILOGA

Klub SDP-a nije izbacio četvorku, ali problemi i dalje ostaju neriješeni
Objavljeno 21. rujna, 2021.

Na sjednici Kluba zastupnika SDP-a u utorak glasalo se o isključivanju četvero izbačenih zastupnika, no odluka nije prošla što, pak, ne znači da je SDP došao do epiloga problema jer predsjednik Peđa Grbin i dalje ustrajava da četvorka nije među članovima Kluba.



Sjednica Kluba koju je zahtijevalo 18 zastupnika nije donijela rješenje kakva će biti sudbina isključenih SDP-ovaca. Najprije je iz redova Grbinovih pristaša predloženo da o tome glasa Glavni odbor, za koji se pretpostavlja da u njemu ima sigurnu većinu, međutim, prijedlog je odbijen. Njegovi unutarstranački protivnici tumače da je riječ o manevru kojim je Grbin htio izbjeći prebrojavanje u Klubu, za koji se nagađa da ga ne kontrolira. Grbin je potom na glasanje stavio prijedlog tko je za to da se četvero bivših SDP-ovih zastupnika isključi iz Kluba, i taj je prijedlog dobio - nula glasova.

U struji koja se protivi Grbinu to je protumačeno kao pobjeda i unutarstranačko pomirenje. “Zaključak Kluba SDP-a usvojen je jednoglasno – nema isključivanja članova SDP-a. Nastavljamo dalje raditi i graditi SDP”, izjavio je nakon sastanka saborski zastupnik SDP-a Matko Kuzmanić u ime 18 potpisnika. “U SDP-u je prevladao razum, dosta je zle krvi. Ova poruka znači puno za budućnost SDP-a”, naglasio je optimistično. “Sukladno Poslovniku stavio je prijedlog o isključenju četvero članova na glasanje i nitko nije glasao za to. Ne znam zašto bi se nekoga sankcioniralo zbog drukčijeg mišljenja”, napomenuo je Kuzmanić.

Za razliku od njega, predsjednik stranke i Kluba Grbin ima nešto drukčije tumačenje i pojasnio je da su glasali o dva prijedloga – “jednom razumnom, da se odluka o sudbini članstva u Klubu prepusti Glavnom odboru i, drugom, koji nije bio su skladu sa Statutom SDP-a, a to je da se nekog isključi iz Kluba”. “Drugu odluku Klub nije donio jer nije ni mogao, ona je protivna Statutu SDP-a. Nažalost, među članovima nije prevladalo stajalište da ovo treba ići na Glavni odbor”, pojasnio je čelnik SDP-a.

”Dio zastupnika smatrao je da kolege ne treba isključiti, a drugi dio da se ne može isključiti netko tko nije član Kluba pa ta odluka nije mogla dobiti podršku. Zato sam i govorio da odluku o isključivanju ne želim staviti na glasanje jer je bespredmetno, ali sam morao jer su kolegice i kolege iz Kluba na tome inzistirali. Predsjedništvo će odlučiti hoće li to na Glavni odbor. Nažalost, situacija u SDP-u ide dalje”, odgovorio je Grbin na pitanje smatra li rezultat glasanja svojim porazom. Grbin je glasao da situacija ide na Glavni odbor, rekao je, jer se radi o najvišem tijelu stranke koje “treba odlučivati o stvarima vezanim uz upravljanje SDP-om” te ponovio da je stav Predsjedništva jasan: četiri isključene osobe – Rajko Ostojić, Zvane Brumnić, Nikša Vukas i Marina Opačak Bilić - nisu članovi SDP-a ni Kluba SDP-a. Ostane li priča ovakva, ustvrdio je Grbin, Klub i stranka imaju i dalje velik problem, da ne možemo funkcionirati, dogovoriti se oko osnovnih stvari jer opet, kad smo govorili o onome što je važno – programi i ideje, rasprava je bila manje dinamična i aktivna, nego kad je bila riječ o unutarstranačkim odnosima. Kad između dva tijela stranke imamo problem, onda imamo najviše tijelo – Glavni odbor, kazao je Grbin, najavivši sjednicu Glavnog odbora vjerojatno za 2. listopada. I.B./H