Novosti
NA BOLNIČKOM LIJEČENJU 689 PACIJENATA

COVID: Među dvanaest umrlih samo su tri osobe bile cijepljene
Objavljeno 22. rujna, 2021.
Cijepljenje je moguće, uz naručivanje, u Ljekarnama srce Osječko-baranjske županije

Dvanaest osoba preminulo je u utorak u Hrvatskoj s koronavirusom, a samo tri među njima bile su cijepljene.



Broj novozaraženih i dalje je visok. Tako je, prema izvješću Nacionalnog stožera civilne zaštite od utorka, zaraza potvrđena kod novih 1037 osoba te su u Hrvatskoj trenutno 7464 aktivna slučaja COVID-19. U 24 sata testiranih je bilo 9777. Na bolničkom liječenju je 689 COVID pozitivnih pacijenata, od kojih je 88 na respiratoru, troje više nego dan prije. U samoizolaciji je trenutno 21.926 osoba. Nacionalni stožer civilne zaštite, unatoč rastu broja novih slučajeva, trenutno ne razmišlja o pooštravanju ni liberalizaciji epidemioloških mjera.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do 21. rujna ukupno je zabilježeno 393.285 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8526 umrlo, a ukupno se oporavilo 377.295 osoba. Dosad je ukupno testirano 2.740.770 osoba. Zaključno s ponedjeljkom, utrošeno je 3.374.095 doza cjepiva, a cijepljeno je 44 posto ukupnog stanovništva, odnosno 52,81 posto odraslog stanovništva. U ponedjeljak su utrošene 5323 doze cjepiva, a od toga je 3019 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 20. rujna, 1.785.666 osoba cijepljeno je bar jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.674.087 osoba (1.588.429 osoba cijepljeno dvjema dozama te 85.658 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 49,59 posto odraslog stanovništva.

Kako bi se ubrzalo cijepljenje, u njega su se uključile i ljekarne. U projektu "Ljekarna kao mjesto cijepljenja protiv COVID-19 bolesti" su i Ljekarne srce Osječko-baranjske županije. "Zajednički projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatske ljekarničke komore pod nazivom ‘Ljekarna kao mjesto cijepljenja protiv COVID-19 bolesti‘ pokrenut je kako bi se ostvarili zajednički ciljevi - ubrzalo cijepljenje što većeg udjela stanovništva i što prije zaustavilo daljnje širenje pandemije COVID-19. Ljekarne srce - Ljekarne Osječko-baranjske županije sudjeluju u spomenutom projektu te će u svojih pet ljekarničkih jedinica organizirati cijepljenje pa će ono biti moguće u ljekarnama Višnjevac, Darda, Đurđenovac, Dalj i Centar Đakovo", priopćeno je iz te ustanove.

Cilj je da ljekarne, kao zdravstvene ustanove uvijek dostupne građanima, budu ključne u podizanju procijepljenosti protiv COVID-19 u Republici Hrvatskoj. Projektom je predviđeno da ljekarne pruže prostor za cijepljenje, a cijepljenje će provoditi liječnici prema dogovorenim terminima, navodi se u priopćenju. Građani koji se žele cijepiti u ljekarnama morat će se prijaviti i dogovoriti termin cijepljenja, a to mogu učiniti osobnim dolaskom u ljekarnu, pozivom na broj poslovnice ili online naručivanjem na stranicama Ljekarni srce. Prvo je cijepljenje već održano u Ljekarni Višnjevac 21. rujna, a slijedi u Ljekarni Dalj u četvrtak, 23. rujna. Prijave su obavezne kako bi se cijepljenje provodilo prema svim epidemiološkim mjerama. Podsjetimo da je već neko vrijeme u svim ljekarnama moguće dobiti i COVID potvrdu.

U utorak je u Osječko-baranjskoj županiji potvrđeno novih 50 slučajeva zaraze koronavirusom među 312 obrađenih uzoraka, objavio je županijski stožer civilne zaštite. Najviše novooboljelih osoba, 22, s osječkog je područja, sedam je s područja Našica i četiri s područja Valpova. U osječkome Kliničkom bolničkom centru i našičkoj Općoj županijskoj bolnici hospitalizirano je 39 oboljelih od COVID-19, od kojih je sedam na respiratoru. Na području županije trenutačno je u samoizolaciji 766 osoba. U proteklih tjedan dana, od 15. do 21. rujna, policija je provjerila 40 osoba u samoizolaciji i provela je 845 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nije utvrdila kršenje propisanih mjera, priopćio je osječko-baranjski stožer civilne zaštite.



Dijana Pavlović
odgovornost
ZASAD NEMA POOŠTRAVANJA MJERA

88

hospitaliziranih zbog koronavirusa u hrvatskim bolnicama je na respiratoru

49,59

posto odraslog stanovništva završilo je s cijepljenjem protiv COVID-19

50

novih slučajeva zaraze bilo je u utorak u OBŽ-u

Možda ste propustili...