Regija
GRADSKO VIJEĆE VALPOVA UKINULO NAKNADE VIJEĆNICIMA

Uvode prirez i
porez na potrošnju
Objavljeno 21. rujna, 2021.
VALPOVO



Ukidanje vijećničkih naknada te ponovno uvođenje prireza i poreza na potrošnju neki su od glavnih zaključaka posljednje sjednice Gradskog vijeća Valpova održane u ponedjeljak.

"Klub vijećnika Valpovačke nezavisne liste tijekom proteklog je mandata Gradskog vijeća u nekoliko navrata podnosio prijedlog za ukidanjem vijećničkih naknada koje je, na našu žalost, većina u Gradskom vijeću u proteklom mandatu odbijala bez ikakvog obrazloženja", navodi se u obrazloženju tog prijedloga koji je podnio predsjednik Kluba vijećnika VNL-a Marijan Mandić, naglašavajući kako smatraju da je funkcija vijećnika počasna te da su vijećnici iz redova te liste posljednje četiri i pol godine svoje naknade usmjeravali za pomoć osobama slabijeg imovnog stanja, nadarenim učenicima i potrebitima. "Ukidanjem naknada imamo uštedu za gradski proračun u godišnjem iznosu od 273.000 kuna koji se zasigurno mogu bolje rasporediti", stajališta su u VNL-u, čijom odlukom u budućnosti gradski vijećnici ostaju bez mjesečne naknade od 450 kuna, predsjednici klubova vijećnika bez 600 kuna, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća bez 1200 kuna, a predsjednik Gradskog vijeća bez 2000 kuna.

Obrazlažući prijedlog Odluke o gradskim porezima kojom se građanima Valpova ponovo uvodi prirez od 8 posto (koji je Odlukom Gradskog vijeća ukinut u travnju prošle godine) te se nastavlja naplata poreza na potrošnju u visini od 3 posto, pročelnik za financije Oliver Vazdar kazao je kako je on potaknut činjenicom "da se situacija s COVID-om smiruje", financijska situacija u državi je na rekordnoj razini, a gospodarstvo oporavlja te kako gradovi u okruženju i dalje imaju prirez. Osim toga, nije ni zanemariv iznos od gotovo 1,3 milijuna kuna koliko Grad Valpovo godišnje uprihoduje naplatom prireza. Smatraju i da je to tzv. solidarni porez jer najveći teret snose građani s najvećim primanjima. Protuprijedlogom o ukidanju poreza na potrošnju usprotivila su se tri vijećnika HDZ-a. L. Aničić
HDZ istupio protiv prireza i poreza
Vijećnici HDZ-a predvođeni Daliborom Bošnjakovićem na glasovanju nisu podržali odluku o porezima jer drže da je ukidanje prireza imalo pozitivne odjeke. Bošnjaković je poručio da ovim činom Valpovo postaje prvi grad u Hrvatskoj koji ponovo vraća prirez. Smatra da nije dobar potez ni uvođenje poreza na potrošnju koji su mnoge jedinice ukinule s obzirom na to da su ugostitelji na koje se to najviše odnosi najjače bili pogođeni pandemijom. Predložio je i da se ovaj porez ukine do daljnjeg, dok se situacija ne popravi, što Vijeće nije prihvatilo.

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike