Kultura
AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU

Svi detalji programa festivala Artomania
Objavljeno 22. rujna, 2021.

Sutra (četvrtak) počinje službeni program premijernog izdanja festivala Artomania, osmišljenog kao putokaz prema osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu, kao svojevrsnoj utopijskoj zajednici gdje se obrazuju i odgajaju upravo umjetnici koji stvaraju umjetnost i kulturu s novom, svježom vizijom realnosti. Festival je jučer počeo pretprogramom u sklopu kojeg su organizirane dvije kreativne radionice, a glavni program, kojim se široj javnosti nastoji predstaviti bogata i raznovrsna umjetnička produkcija Akademije, održavat će se do nedjelje, 26. rujna, na raznim gradskim lokacijama, prostorima koji uobičajeno nisu namijenjeni predstavljanju umjetničkih djela, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Artomaniju će službeno otvoriti izvedba jednog od najpoznatijih djela zborske literature, "Carmina Burana" Carla Orffa, u 20 sati, u dvorištu Stare pekare, a ranije, u četvrtak (12 sati), kod "Šetača" na Trgu slobode, bit će postavljena skulptura "Čekači", završni rad Valentine Damjanović. Za 16 sati u dvorištu III. gimnazije zakazan je okrugli stol "Tko je Artomanijak danas?", na kojem će sudjelovati Zlatko Kozina, Marijan Josipović, Areta Ćurković i Mira Sekereš, a u 19 sati, u dvorištu Stare pekare Dražen Matijašević izložit će svoj ispitni rad, scenografsku intervenciju u prostoru "Projection Mapping".

Dan poslije na rasporedu su ulična predstava "Zajedno" (9.30 i 10.30 sati, kod Spomenika palom domobranu), diplomski ispit Nikoline Odobašić i lutkarska predstava "Močvarovci" (18 i 19 sati, u ružičnjaku u Parku kralja Držislava), diplomski ispit Ane Šantar. U 19.30 sati, kod fontane prekoputa "Školjke", svoj završni rad, scenografsku intervenciju u prostoru "Odraz u Dravi", izložit će Frane Celić, a na travnjaku pokraj secesijskog zdenca, s početkom u 20 sati, moći će se pogledati filmovi studenata AUKOS-a.

U subotu, u 16 sati, u dvorištu Stare pekare bit će otvorena izložba radova studenata Odsjeka za kreativne tehnologije, tri sata kasnije na Trgu Vatroslava Lisinskog uslijedit će tri plesna sola iz "Ne treba se bojati plime", a u 20 sati na rasporedu je "Čitanje poezije uz vino" u Art Caffeu.

Nedjeljni dio programa Artomanije donosi predstavu "Samoizolacija u 40 minuta" (19 sati, plava zgrada Odsjeka za kazališnu umjetnost), završni ispit iz lutkarstva u kojem igra Jura Ruža te lutkarsku predstavu "Kralj lavova" (20 sati, ispred zgrade Odsjeka za kazališnu umjetnost), završni ispit prve godine preddiplomskog studija glume i lutkarstva, u kojoj igraju Ana Dora Bajto, Ana Lanšćak, Domagoj Pintarić, Dorian Vicić, Fran Hercog, Gabriela Redžić i Mathilde Vukosavljević, nakon čega slijedi službeno zatvaranje festivala.

Ulaz na sve programe Artomanije je besplatan, do popunjenja mjesta u skladu s epidemiološkim mjerama. D. Miklić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike