Kultura
ZORICA GOJKOV U GALERIJI KNIFER

Oslobađanje je važno za moje stvaralaštvo
Objavljeno 22. rujna, 2021.
Izložba “Sloboda i koncept” sastoji se od radova koje je mlada umjetnica realizirala u fotografiji, videu i skulpturi

Još sutra i prekosutra u Galeriji Knifer možete posjetiti samostalnu izložbu Zorice Gojkov pod nazivom "Sloboda i koncept". Izložba se sastoji od radova koje je ova rođena Vukovarka, odnedavno diplomandica multimedije Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost osječke Akademije za umjetnost i kulturu, realizirala u različitim medijima - fotografiji, videu i skulpturi. U nastavku pročitajte što nam je o izložbi rekla sama autorica.

Što te inspiriralo za stvaranje izloženih radova i koliko dugo su oni nastajali?

- Radovi su nastajali spontano, a svaki od njih inspiriran je određenim trenucima, razmišljanjima kroz koje sam prolazila kada sam ih radila. Rad pod nazivom "Metamorfoza", koji je i dio mog diplomskog rada, počela sam raditi na trećoj godini fakulteta te sam ga proširila na posljednjoj godini. Neki radovi su bili tehnički zahtjevni te sam ponavljala postupke izrade dok nisam došla do željenog rezultata, no ta ponavljanja smatram korisnima jer sam tako naučila kako ne trebam ili trebam raditi. Pogreške su korisne i poželjne pri izradi radova. Ponekad su poučne, a nekada upotrebljive kao nešto što se namjerno nikada ne bi moglo dogoditi.

Približi nam malo proces nastajanja radova.

- Stvaranje pod mentorstvom profesora Freliha i asistentice Petrović bilo je prekrasno iskustvo i test izdržljivosti vlastitog strpljenja. Bili su zahtjevni oko izrade radova, ali smatram da ih to čini jednim od najboljih profesora s kojima sam imala priliku surađivati. Nesebično su prenijeli svoje znanje, vještine i sposobnosti te im na tome moram zahvaliti i reći da mi nije bio problem raditi nešto više puta, sve dok nije bilo dobro. Njihova su predavanja imala toplu atmosferu koja će mi zauvijek ostati u sjećanju.

Što povezuje izložene radove, koji je zajednički nazivnik izložbe?

- Radovi su povezani oslobađanjem ideje od spajanja različitih medija pronalazeći među njima poveznicu koja naizgled nije očita u jednu izložbu. Sloboda je stanje u kojem subjekt zadržava mogućnost djelovanja neovisno o svakoj nuždi, dok koncept koji kao značenje izraza predstavlja izraz misli, slika, zamisli omogućava spoj ovih radova na pismenoj razini stavljajući ih u jednu cjelinu.

U kojoj je mjeri to oslobađanje važno za tvoje stvaralaštvo?

- U velikoj mjeri. To mi daje mogućnost izraziti se u mediju u kojem želim, bez ograničavanja. Sposobnost izražavanja u više medija može preoblikovati početnu ideju te odvesti iz jedne krajnosti u drugu, što na kraju i jeste ono što je zanimljivo. Preoblikovanje ideja i korištenje različitih medija također mogu biti inspirativni za neke nove radove. Sloboda izražavanja pruža umu neograničenost i jednu dozu kreativnosti koju možda ne bih imala da se moram izraziti samo u jednom mediju. Vjerujem da bi tada došlo do zasićenja.

Kakav je osjećaj imati prvu samostalnu izložbu?

- Prekrasan! Lijepo je imati priliku vidjeti svoje ime na plakatu i radove u galerijskom prostoru. Smatram da je prekrasno što naša Akademija ima svoju galeriju koja studentima pruža mogućnost da imaju svoje izložbe. Preporučila bih im da iskoriste tu mogućnost jer se mnogi možda u životu neće baviti umjetnošću.

Postoji li neka univerzalna poruka koju nastojiš poslati kroz svoje radove?

- Poruku bih izrekla Hegelovim citatom: ‘Konačno, izvor je umjetnosti slobodna djelatnost mašte, koja je u svojim zamislima mnogo slobodnija od prirode.’ Naime, slobodnom djelatnošću mašte pojedinac posjeduje mogućnost unikatnog shvaćanja, prikazivanja i tumačenja vizualnih prikaza. Granice slobode razmišljanja su velike koliko mašta osobe može dosegnuti.

Danijel Miklić

Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike