Kultura
PRVI PUT U HRVATSKOJ NASTUPA OSOBA S POREMEĆAJEM IZ SPEKTRA AUTIZMA

Predstava "Aut" razbija predrasude
Objavljeno 22. rujna, 2021.
Kazalište Mala scena će 23. rujna premijerno izvesti predstavu "Aut" Paška Vukasovića i Ivane Vuković u kojoj prvi put u Hrvatskoj u profesionalnoj predstavi nastupa osoba s poremećajem iz spektra autizma. Glavni junak "Auta" je Matej, neurorazličita osoba s poremećajem na spektru autizma. Jednog dana on otkriva da je u njegovu susjedstvu ubijen pas, što pokreće niz događaja tijekom kojih, osim krivca, otkrivamo i kako izgleda život s autizmom. Vukasović je ideju za predstavu dobio nakon upoznavanja i druženja s Matejom, te nakon čitanja romana "Neobičan događaj sa psom u noći".

- Kroz Matejevu priču predstava otkriva sve one koje "ne vidimo", koji nam nisu u vidokrugu, koje kao djeca ne bismo zvali u svoj tim za igranje nogometa nakon škole. Potiče da sebe okrenemo naopačke i pitamo se - tko je zapravo unutra, a tko vani? "Aut" je priča o svima nama. O nestrpljivosti, nerazumijevanju, pretpostavkama, podrazumijevanju i "normalnom" - stoji u najavi.

- Razmišljanja sam kako je primarna nit vodilja kazališta razbijanje predrasuda i poticanje kritičkog promišljanja. Svjestan sam činjenice kako svaka buduća izvedba "Auta" nosi nešto novo, drukčije i neočekivano. Upravo je to najveća ljepota i vrijednost ove predstave za djecu i mlade, ali i one nešto starije - poručuje redatelj. H
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

Najčitanije iz rubrike