Regija
DAN POLJA DUHANA NA PUSTARI VIŠNJICA

Čak 68,1 posto duhanaca želi povećati proizvodnju
Objavljeno 22. rujna, 2021.
Tradicionalno, najuspješnijim su proizvođačima dodijeljene nagrade Duhanac
VIŠNJICANakon jednogodišnje stanke zbog pandemije, u Višnjici, nedaleko od Slatine, Hrvatski duhani organizirali su 21. godišnju manifestaciju Dan polja duhana. Na veliko značenje proizvodnje duhana i multinacionalne kompanije British American Tobacco (BAT), u čijem sustavu posluju Hrvatski duhani, upozorili su ministrica poljoprivrede Marija Vučković, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i njihov domaćin, direktor Hrvatskih duhana Imad Ud-din Muhammad, a uz proizvođače duhana bili su i saborski zastupnik Josip Đakić, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, načelnik općine Sopje Berislav Androš i drugi gosti.Cijena


Čestitajući proizvođačima duhana na redovitom povećanju prinosa, ministrica Vučković upozorila je na simboliku 21. godišnjeg susreta duhanaca 21. dana u rujnu, 21. godine u 21. stoljeću te naglasila da se uz dobru organizaciju posla i uz primjenu novih tehnika i tehnologija mogu povećavati prinosi unatoč problema koji opterećuju proizvodnju duhana, kao što su problem nedostatka radne snage, ukidanja korištenja nekih zaštitnih sredstava, sivog tržišta i slično.

– Ja svejedno vjerujem u dobru budućnost ove proizvodnje, hrvatska Vlada i Ministarstvo poljoprivrede i dalje će se zauzimati za održanje potpore na svim razinama u Europskoj uniji. Uspjeli smo povećati jediničnu cijenu za duhan na 6,25 kuna i time ćemo isplatiti potporu od 42 milijuna kuna, koliko je predviđeno za duhanski sektor. Osim tih dohodovnih potpora, nastojat ćemo podržati i sve investicijske inicijative kroz Program ruralnog razvoja – rekla je ministrica Vučković.

Direktor Hrvatskih duhana d. d. Imad Ud-din Muhammad naglasio je da je proizvodnja duhana s 360 kooperanata u Podravini i Slavoniji jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj, da ostvaruje dobre rezultate i da Hrvatski duhani već niz godina kontinuirano povećavaju otkupne cijene.

– Proizvodimo oko pet posto ukupne proizvodnje duhana u EU-u, a mi u BAT-u naporno radimo na osiguravanju uvjeta da se ta proizvodnja i dodatno poveća – rekao je direktor Muhammad.

Na skupu su tradicionalno dodijeljene nagrade Duhanac: za najveći proizvedeni volumen duhana nagrađen je Mihael Čolak iz slatinskoga prigradskog naselja Bakić za 135 tona duhana proizvedenog u posljednje dvije godine, Bernard Štrbak iz Josipova nagrađen je za najveći ostvareni prinos, a Nikola Obradović iz Jakšića ostvario je najbolju kvalitetu duhana.

Pet posto u EU-u


Mirko Čavrić iz Španata nagrađen je kao tehnološki najinovativniji proizvođač, a nagradu za ekološki osviještenu proizvođačicu dobila je Nikolina Pančić iz Jugovog Polja, koja je više od 90 posto iskorištenih praznih plitica duhana vratila na daljnju reciklažu.

Na skupu su predstavljeni i rezultati ankete koju je provelo Veleučilište u Virovitici, a koji pokazuju da više od trećine zadovoljnih proizvođača duhana želi povećati proizvodnju.

Nakon susreta s proizvođačima duhana, ministrica Vučković je u prostorijama Virovitičko-podravske županije u Virovitici uručila pet novih ugovora o potpori projektima ulaganja u proizvodnju povrća u plasteniku iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti odobrene potpore 2,2 milijuna kuna.Petar Žarković
Hrvatski duhani
IMAJU 360 KOOPERANATA U PODRAVINI I SLAVONIJI

Možda ste propustili...

PODATCI IZ FINE ZA PERIOD 2017. - 2020.

VPŽ ponovno među najboljima po povlačenju EU novca

ŠTANDOVI U HOLU SREDNJE ŠKOLE

Dani kruha su i dani zahvalnosti i dobrote

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana