Regija
NOVI I UČINKOVITIJI NAČIN RADA

Ukupno 268 učenika Gimnazije nastavu pohađa u jednoj smjeni
Objavljeno 22. rujna, 2021.
Cilj - kvalitetniji boravak u školi, gdje đaci mogu odraditi sve što im je potrebno
ŽUPANJA



Početkom nove školske godine županjska Gimnazija prešla je u jednosmjenski rad, čemu su godinama težili, u cilju dodatnog poboljšanja kvalitete nastavnog procesa i podizanja standarda obrazovanja na još višu razinu.



Ravnatelj, prof. Ivica Živković, maksimalno se angažirao na ozbiljnijoj reformi nastave i funkcioniranju Gimnazije i uspio je, u dogovoru s osnivačem i ministarstvom, sve posložiti, osigurati prostorne kapacitete i uvjete za organizaciju jednosmjenske nastave. Školu pohađa 268 učenika podijeljenih u 14 razrednih odjela. Od sljedećeg bi tjedna trebale biti riješene i manje poteškoće s prijevoznicima oko usklađivanja linijskog prijevoza zbog nove satnice učenika Gimnazije, od kojih su polovina putnici.

Ravnatelj zadovoljno ističe da je primjetno da svim učenicima više odgovara rad u jednoj smjeni. Nastava počinje u 8 sati, imaju po dva velika odmora od 15 minuta, kao i jednu pauzu između redovne i drugih oblika nastave. Ideja je, kaže, da gimnazijalci što više koriste dodatnu, dopunsku, fakultativnu nastavu. Nastojat će se izbjegavati nulti sati jer učenici moraju imati dovoljno vremena pripremiti se za nastavu.

U Gimnaziji se žele uskladiti i s činjenicom da njihovi učenici u školi dnevno borave ipak manje vremena nego njihovi vršnjaci u Zagrebu, Rijeci, Splitu, a u usporedbi s prosjekom EU-a, gotovo 2,5 sati manje.

- Idemo u tom smjeru da omogućimo učenicima boravak u školi u osmosatnom radnom vremenu koje nije ispunjeno isključivo nastavom nego i drugim aktivnostima. One uključuju i zadaću, konzultacije, dodatne i dopunske oblike nastave, ali istovremeno i rekreaciju te pripremu za natjecanja, za državnu maturu, te konstantno uvodimo nove oblike nastave i izvannastavnih aktivnosti – pojašnjava. Omogućit će se i izvođenje posebne nastave za darovite učenike, u skupinama, ali i dopunske za učenike koji imaju problema s pojedinim predmetima, da imaju što manje potrebe za instrukcijama. Sve će biti u radnom vremenu i završiti do 15 sati. Kadrovski su apsolutno pokriveni i stručno zastupljeni u svim predmetima. Donacijom Zaklade "Marin Čilić" vrhunski je uređen kabinet kemije, a Grad je osigurao i multifunkcionalne stolice.

Županjska Gimnazija iz godine u godinu nastoji svojim učenicima pružiti sve bolje i kvalitetnije sadržaje i obrazovanje koje im omogućuje upis željenih studijskih programa.

- Prema podatcima koje imamo za 2019./2020. godinu, 90,8 posto naših učenika upisalo je visoka učilišta i imali smo stvarno jako dobar rezultat. Najveći broj učenika upisao se na Medicinu, FER, Arhitekturu, Građevinu i PMF – govori.

Ponosno ističe da je, zahvaljujući ostvarenim rezultatima njihovih bivših učenika koji su se pokazali kao jako dobri studenti, Gimnazija od dekana FERIT-a u ovoj godini dobila mogućnost za izravan upis jednog učenika, a sljedeće se godine nadaju za dva učenika. Jedini uvjet je položena državna matura.

Cilj je, naglašava ravnatelj, da dobiju po jedno mjesto izravnog upisa i na Medicini, FER-u i PMF-u.




Marija Lešić Omerović
ISKUSTVA STUDENATA
Ravnatelj Gimnazije, prof. Ivica Živković, otkriva da namjeravaju napraviti još jedan iskorak za svoje učenike u smislu dodatnih konzultacija za izbor studija, i to na temelju osobnih iskustava njihovih bivših učenika, koji su sada studenti treće ili četvrte godine, primjerice, Medicine ili Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Namjera je da upravo oni gimnazijalcima i budućim studentima predstave svoje studije i iz prve ruke odgovore na sve ono što ih zanima i na taj način neodlučnima pomognu u odabiru željenoga studija ili ih dodatno učvrste u njihovoj odluci. Živković se nada da će u dogovoru s dekanima i prodekanima predstavljanje studijskih programa za maturante ovaj put uspjeti organizirati na drukčiji, originalniji i puno učinkovitiji način od uobičajenog.



Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike