Novosti
ODŠTETE IZ SRBIJE

Obitelji žrtava: Trasirali smo put naknade štete
Objavljeno 22. rujna, 2021.
Matijašević: Pedeset tisuća kuna po članu obitelji je neprimjereno malo

Svog je oca Ivicu, hrvatskog branitelja koji je u ratnu jesen 1991. kada je odveden iz svoje kuće u vukovarskom prigradskom naselju Sotin imao 42 godine, Igor Matijašević tražio 22 preduge godine. A onda je na staroj klaonici u Sotinu otkrivena masovna grobnica, s posmrtnim ostacima 13 žrtava... Zločin je presuđen 2015. Danas, 30 godina od ratnih strahota, Igor u ruci ima nepravomoćnu presudu za naknadu štete iz Srbije.



Dugotrajni postupci


- Podignute su tužbe za nematerijalnu štetu, kao rezultat pravomoćnih presuda ranije donesenih u Beogradu, za ratne zločine počinjene 1991. na Ovčari kod Vukovara i u Sotinu. U postupku je (bilo) 12 tužbi. Za Sotin je riječ o skupnoj tužbi 20 tužitelja za 16 ubijenih, a za Ovčaru 11 tužbi s ukupno 32 tužitelja. Dakle, ukupno je tužbe u Srbiji, dosad, podiglo 52 člana obitelji žrtava 1991. - kazao je 45-godišnji Matijašević u utorak na konferenciji za novinare u Vukovaru. Potvrđena je pritom i informacija o tri obitelji koje su - za svoje najmilije likvidirane u noći 20./21. studenog 1991. na Ovčari - dobile pravomoćnu presudu i isplaćen im je, od strane srbijanskog Ministarstva obrane, novčani iznos na ime naknade štete zbog smrti bliske osobe. K tome, jedna pravomoćna tužba je na reviziji, pet je drugostupanjskih presuda, dvije su još u postupku...

- Nakon tri desetljeća smo dobili mogućnost za tužbe i odštete, no mnogi roditelji ubijenih nažalost, nisu dočekali takav oblik pravde, bez obzira na to što su iznosi takvi kakvi jesu - rekao je Matijašević, dodajući kako naknada štete iz Srbije u prosjeku iznosi oko 50.000 kuna po članu obitelji što je "neprimjereno malo". Uz njega je iz Sotina bila i Dragica Urukalović koja je od Srbije tužbom tražila naknadu štete zbog ubijenog oca i sestre, no emocije joj nisu dale o tome govoriti...

- Naš je cilj bio pronaći naše nestale, i tu je za nas priča trebala stati. Međutim, nastavili smo tragati za istinom i pravdom. Dosuđeni iznosi nisu nam toliko važni koliko činjenica da je putem ovih presuda Republika Srbija priznala svoju krivnju. Te su tužbe i presude sada trasirale put i za sve ostale obitelji - rekao je Matijašević.

Ivana Žanić, izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo, nevladine organizacije iz Beograda koja gotovo 30 godina "dokumentira kršenje ljudskih prava tijekom ratova na području bivše Jugoslavije", podsjetila je na kaznene procese za ratne zločine na Ovčari i u Sotinu, vođene pred sudom u Srbiji, a koji su trajali više od desetljeća. FHP je zastupao obitelji žrtava iz Hrvatske, dok u navedenim tužbama za naknadu štete to također čini, pokrivajući i nemale troškove gdje, uz odvjetničke, troškovi primjerice sudske takse po tužitelju dosežu 1000 eura. Rekla je i da su "dosuđeni novčani iznosi niski", ali i da je to tek prvi korak.

Trećina iznosa


- Uspjeli smo. Imamo zasad tri pravomoćne presude, a vjerujem da će ih do kraja godine biti još. Planiramo pokretati i druge postupke kada je riječ o Ovčari i Sotinu, kako bi što veći broj obitelji žrtava ostvario pravo na naknadu nematerijalne štete, ovisno o našim raspoloživim sredstvima - rekla je Žanić, dodajući da obitelji trebaju znati kako je riječ o kompleksnim procedurama, dugotrajnim i skupim. Iako su, istaknula je, okončani procesi za naknadu štete trajali oko 2,5 godine što je ocijenila zadovoljavajućim.

Žanić je rekla i kako su temelj za pokretanje postupaka za naknadu štete bile ranije kaznene presude za ratne zločine na Ovčari i u Sotinu gdje je potvrđeno kako su Teritorijalna obrana i dobrovoljačke postrojbe djelovale pod okriljem JNA "zbog čega je država Srbija bila dužna žrtvama isplatiti naknadu štete".

Beogradski odvjetnik Mihailo Pavlović objasnio je kako su prve tužbe za naknadu štetu podnesene 2018. godine, od strane obitelji žrtava. "Ne možemo naravno, reći da je visina isplaćene nematerijalne štete adekvatna, posebno uzimajući u obzir standarde Međunarodnog suda za ljudska prava pri čemu se te naknade kreću oko 20.000 eura, dok je Srbija dosuđivala oko trećinu tog iznosa", rekao je, dodajući i da su se zbog "neprimjereno niskih iznosa" obratili Ustavnom sudu u Beogradu čije će se odluke vjerojatno čekati dvije - tri godine.

Posebno je, pak, odvjetnik istaknuo kako tri dobijene presude za naknadu štete obiteljima žrtava Ovčare ustanovljuju sudsku praksu što znači i da pružaju jamstvo da bi svi budući takvi postupci trebali jednako završiti.


Sanja Butigan
20

tisuća eura iznose naknade prema standardima Međunarodnog suda za ljudska prava

ODŠTETA ZA 16 ŽRTAVA
Prema Matijaševićem riječima, tužba za naknadu štete u Srbiji možda je na neki način završnica jednog strašnog razdoblja za obitelji žrtava iz 1991., od potrage za nestalima, ekshumacija, kažnjavanja zločina... Upozorio je međutim, da od 67 ubijenih mještana Sotina mogućnost isplate nematerijalne štete postoji samo za njih 16 jer za sve ostale ubijene u Sotinu ništa nije utvrđeno, nema optužnica za zločin i tu sve staje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike