Novosti
REFORMA SUSTAVA SOCIJALNE SKRBI

Početkom sljedeće godine značajan rast opskrbnina i udomiteljskih naknada
Objavljeno 22. rujna, 2021.

Od 1. siječnja 2022. značajno će se povećati opskrbnine i naknade udomiteljima. Najavio je to Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u utorak nakon sjednice Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika na kojoj se razgovaralo o planu unaprjeđivanja sustava socijalne skrbi te udomiteljstvu.



"Usvojen je konačni tekst Akcijskog plana unaprjeđenja sustava socijalne skrbi. Na njemu smo svi dugo radili i velikom smo ga većinom usvojili bez glasova protiv. Cijelo vijeće, cijela zajednica koja se bavi ovim politikama usvojila je takav akcijski plan i suglasila se s onim politikama koje je Ministarstvo propagiralo od nesretnog slučaja koji se dogodio u Novoj Gradiški", rekao je Aladrović. Dodao je kako su na sjednici predstavljene izmjene zakona, odnosno "naše viđenje udomiteljstva u Hrvatskoj, svi izazovi s kojima se ono se susreće, ali isto tako predstavili smo izmjene koje će se dogoditi kroz tri nacionalna plana koja su nam nužna kako bismo kvalitetno iskoristili sredstva Europskog socijalnog fonda".

Na pitanje koje su ključne izmjene zakona, Aladrović je rekao da je riječ o jako opsežnoj reformi sustava socijalne skrbi. "Govorimo o Zakonu o socijalnoj skrbi, o Zakonu o udomiteljstvu, pet komorskih zakona, tri nacionalna plana koja uz sebe vežu tri akcijska plana kao i Akcijski plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi. On podrazumijeva preustroj dijela sustava, određenu centralizaciju, odvajanje preventivne i represivne uloge centara, zatim osnivanje akademije koja ima za smisao cjeloživotno obrazovanje, otvaranje sustava javnosti kroz povjerenstvo za pritužbe i predstavke..." naveo je ministar socijalne politike te najavio povećanje naknada korisnicima iz sustava skrbi. "Idemo prema povećanju naknada kako bismo smanjili stopu siromaštva i stopu socijalne depriviranosti. To su financijski izdašni zakoni, odnosno zahtijevaju određeni financijski efekt, ali kao Vlada smo se u svom programu odlučili da ćemo to ostvariti i ovo su prvi koraci k tome ostvarenju", istaknuo je Aladrović.

Najavio je povećanje naknada za udomiteljstvo, ali i opskrbnina, "dakle svega onoga što udomitelji kao financijsku podršku za to što čine dobivaju". "Tu nam ide i u prilog deinstitucionalizacija, odnosno sve promjene koje želimo provesti u sustavu. S druge strane, moramo afirmirati udomiteljstvo. Očekujemo izradu kampanje s UNICEF-om, ali ćemo i puno aktivnije uključiti centre za socijalnu skrb kako bismo imali dovoljan broj udomitelja, odnosno kako bismo povećavali broj udomitelja koji ulaze u sustav, a smanjili broj udomitelja koji izlaze iz sustava", objasnio je Aladrović te dodao kako ne govori samo o udomiteljima vezanim uz djecu nego i druge korisničke skupine. Cilj je povećanje broja udomitelja za 10 posto te povećanje naknade na "razinu onoga što je bar minimalno potrebno kako bi sve korisničke skupine u tom segmentu bile zadovoljne".

Raspravljalo se i o ostalim problemima s kojima se udomitelji suočavaju. "Planiramo kroz zakonodavne izmjene koje ćemo vrlo brzo pustiti u javno savjetovanje redefinirati i relaksirati i uvjete za udomitelje i očekujemo da ćemo na taj način izazove s kojima se susreću udomitelji bar smanjiti, ako ne i potpuno anulirati", dodao je.

"Očekujem da će sve zakonske izmjene koje donosimo stupiti na snagu 1. siječnja 2022. Imamo pred sobom razdoblje intenzivnog donošenja zakonodavne regulative kroz javno savjetovanje pa kroz proceduru Vlade i Sabora. O konkretnim iznosima u ovom trenutku mogu reći da će se zakonskim izmjenama značajno povećati i opskrbnine i naknade i vrlo brzo će se vidjeti o kojem je iznosu riječ", najavio je Aladrović. Odgovarajući na novinarski upit o ljetošnjoj najavi zapošljavanja 200 ljudi u socijalnoj skrbi, odgovorio je kako su dosad zaposlena 192 radnika te je ispunjeno 96 posto tog plana. "Naravno, i ostali će se zaposliti. I ne samo u centrima za socijalnu skrb nego i ustanovama kojima Ministarstvo upravlja, zaposlili smo nove radnike i sustav kontinuirano unapređujemo", rekao je Aladrović.


Dijana Pavlović
Aladrović: Plan je relaksirati uvjete za udomitelje i povećati njihov broj za bar 10 posto