Novosti
CIJENE SU UTROSTRUČENE

Obuzdati rast cijena energije
Objavljeno 22. rujna, 2021.
Europska komisija trebala bi utvrditi smjernice kako bi pomogla državama EU-a da reagiraju na skok cijena struje, ne kršeći europske propise, smatra Španjolska, predloživši i kontrolu špekulanata na tržištu ugljika u EU-u i formiranje rezervi plina.

Cijene plina u Europi više su nego utrostručene ove godine zbog malih zaliha, velike azijske potražnje i problema u proizvodnji.

U Španjolskoj veleprodajne su cijene struje također više nego utrostručene i vlada je prošli tjedan ograničila njihov rast i dobit elektroenergetskih kompanija. Španjolske ministrice gospodarstva i okoliša Nadia Calvino i Teresa Ribera u ponedjeljak su Europskoj komisiji poslale dokument u kojem traže da se obuzda skok cijena. "Države članice ne bi trebale biti prisiljene na improvizaciju i na ad-hoc mjere kad god tržište zakaže i potom se nadati da im Komisija neće prigovoriti", ističu ministrice. "Hitno nam treba europski ‘meni‘ mjera kako bi se moglo odmah reagirati na dramatičan skok cijena", poručuju. Komisija je potvrdila da je primila pismo i priopćila da će odgovoriti u dogledno vrijeme.

Madrid predlaže i da se određenim trgovcima ograniči sudjelovanje na tržištu ugljika u EU-u zbog opasnosti da "pretjerano nagli rast cijena pokreću financijske špekulacije, a ne realni faktori". Predložena je i uspostava centralizirane europske platforme za kupnju plina i stvaranje strateških rezervi plina kako bi se spriječila izloženost EU-a promjenjivim međunarodnim tržištima. H
ZABRINUTOST I U VELIKOJ BRITANIJI
Velika Britanija ne boji se da će se ove zime suočiti s nedostatkom plina, unatoč naglom rastu cijena energije, ali je zabrinuta zbog rasta cijene plina i drugih energenata, rekao je u parlamentu ministar za poslovanje, energiju i industrijsku strategiju Kwasi Kwarteng. Ministar je naglasio kako se neće ponoviti energetska kriza iz 1974. godine, kada se britanskim poduzećima električna energija dobavljala samo tri dana u tjednu. Priznao je ipak da rast cijena plina i električne energije izaziva zabrinutost gospodarstva i vlade koja u sadašnjoj situaciji smatra svojom glavnom zadaćom zaštitu interesa potrošača.