Mozaik
KENNETH BRANNAGH PREDSTAVIO NOVI FILM U TORONTU

Svakog dana snimanja
navrla bi mi sjećanja na
odrastanje u Belfastu
Objavljeno 22. rujna, 2021.
Na festivalu je održana svjetska premijera njegovog poluautobiografskog filma "Belfast", čiji je scenarist i redatelj

Godinu i pol dana nisam vidio toliko mnogo ljudi u zamračenoj dvorani kako zajedno gledaju film. Kad radite film nemate pojma kako će publika na javnim projekcijama reagirati, ali danas sam jako sretan - izjavio je Kenneth Branagh nakon svjetske premijere filma "Belfast", na 46. filmskom festivalu u Torontu u dvorani Roy Thomson Hall, elegantno kičastoj kinodvorani koja odiše prošlim vremenima. Vidljivo ganut, zahvalio je na odazivu, nakon čega su uslijedile spontane ovacije publike koja je ustala sa svojih sjedala.



Branaghov najnoviji film, koji potpisuje kao redatelj i scenarist, poluautobiografska je drama inspirirana autorovim odrastanjem u Belfastu tijekom politički i vojno turbulentnim šezdesetim godinama prošloga stoljeća u Sjevernoj Irskoj, a pozitivna reakcija publike ni najmanje ne iznenađuje, jer film se već nameće kao jedan od sigurnih kandidata za Oscara sljedeće godine. Sigurna Branaghova redateljska ruka, intimna priča protkana ljudskim sudbinama u nasilnim vremenima političko-vojnih agendi, narativna uravnoteženost sentimenta, tragedije, emocija, izuzetnog pripovjedačkog umijeća i impresivnog monokromatskog vizualnog prosedea, bez sumnje je spoj koji će impresionirati glasače Američke akademije.

- Kad god bih došao na snimanje, ali baš svakoga dana, nakon pet minuta navrla bi sjećanja na djetinjstvo i odrastanje. Bilo je to nevjerojatno emotivno putovanje, kao da sam sjeo u vremeplov i svakoga se dana vraćao u 1969. godinu, u gradsku četvrt u kojoj sam proveo djetinjstvo - otkrila je poznata britanska i holivudska glumačko-filmaška zvijezda ("Valkyrie", "Dunkirk", "Tenet", "Thor", "Ubojstvo u Orient Expressu"), hvaleći scenografe i set dizajnere koji su do savršenstva rekonstruirali ulice Belfasta na kojima je Kenneth Branagh odrastao.

Kao jedno od slavnih imena koje je ove godine sudjelovalo u popularnoj seriji razgovara In Conversation with..., a koju TIFF već godinama ima u svojem programu omogućujući publici da uživo sretne i razgovara s glumcima i filmašima koje cijeni i voli, Branagh je nastavio s hvalospjevima filmskoj ekipi koja je sudjelovala u snimanju Belfasta, posebno izdvajajući svog višegodišnjeg suradnika, direktora fotografije i snimatelja Harisa Zambarloukosa, rodom s Cipra.

- Kao redatelju razina detalja i teksture slike oduvijek mi je bila važna, jer film je i vizualna umjetnost te smatram da je ta i takva estetika jako važna. Uživam u tom alkemijskom procesu i veseli me kad vidim fizičke kopije filma. Imate osjećaj da ste nešto stvorili vlastitim rukama - izjavio je britanski filmaš koji je svoj najnoviji uradak snimio u crno-bijelo tehnici i na celuloidnoj traci, dodavši i da je "Smrt na Nilu", ekranizaciju slavnog romana Agathe Christie koja u svjetska kina kreće u veljači sljedeće godine, također snimio na 65-milimetarskoj filmskoj traci.

Redateljska karijera Kennetha Branagha vrlo je eklektična i uključuje komedije, povijesne drame, ekranizacije Shakespeareovih klasika i skupe holivudske spektakle, kao što je "Thor" iz svijeta Marvelovih superjunaka, pa ne iznenađuje da je u Torontu našao vremena pogledati jedan od najiščekivanijih filmova godine.

- Gledao sam prije neki dan “Dinu” u IMAX-u. Bilo je to impresivno iskustvo, fantastično odrađen posao čitave ekipe na jednom izuzetno zahtjevnom filmu - otkriva nam s dječačkim zadovoljstvom i zanosom slavni filmaš koliko je uživao u ekranizaciji kultnog romana Franka Herberta i u režiji Denisa Villeneuva, a koja u svjetska i domaća kina dolazi za mjesec dana.



Tanja Kvorka
kao redatelju
VAŽNI SU MI

DETALJI I

TEKSTURA

Kao da sam sjeo u vremeplov i svakoga se dana vraćao u 1969., u četvrt u kojoj sam proveo djetinjstvo

Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

Najčitanije iz rubrike