Osijek
GRADONAČELNIK OBIŠAO GRADILIŠTE U TENJI

Do kraja 2023. godine 68 novih
stanova za sugrađane u potrebi
Objavljeno 21. rujna, 2021.
Zgrada je projektirana prema najsuvremenijim standardima energetske učinkovitosti, dakle pripada energetskom razredu A+
U svibnju ove godine 25 osječkih obitelji u socijalnoj potrebi useljeno je u novoizgrađenu stambenu zgradu u Opatijskoj ulici, na Jugu 2, a već je u znatno poodmakloj fazi gradnje i nova višestambena zgrada u Osječkoj ulici u Tenji. Riječ je o stambenom objektu jednake namjene, no ovaj put riječ je o 68 stanova veličine od 25 do 67 četvornih metara. Investitor je u punom iznosu Grad Osijek, a izvođenje radova dodijeljeno je osječkoj građevinskoj tvrtki Massa d.o.o. Zgrada je projektirana prema najsuvremenijim standardima energetske učinkovitosti, što znači da je u energetskom razredu A plus.



664 stana


S dinamikom gradnje u utorak se upoznao i osječki gradonačelnik Ivan Radić, koji je gradilište obišao sa svojim najbližim suradnicima i izrazio zadovoljstvo viđenim.

- U veljači ove godine počela je izgradnja i drago mi je vidjeti da radovi napreduju zadanom dinamikom. Vrijednost investicije je 22,3 milijuna kuna, investitor je Grad Osijek, a završetak gradnje očekuje se u proljeće 2023. - najavio je Radić, prisjetivši se da je Grad posljednju zgradu takve namjene izgradio u Opatijskoj ulici, na Jugu 2, s 25 stanova, u koje su obitelji već useljene.

Grad Osijek trenutačno raspolaže sa 664 stana koja su već useljena, a u svibnju ove godine raspisan je natječaj za utvrđivanje nove liste za davanje gradskih stanova u najam.

- Podnesena su 184 zahtjeva, a nakon provedbe postupka utvrđivanja reda prvenstva i donošenja prijedloga liste utvrdit će se konačna lista kandidata za razdoblje od dvije godine. Ta će lista stupiti na snagu 14. prosinca 2021. – najavio je Radić.

Energetski razred A plus znači da će zgrada, prema projektu, biti primarno hlađena i grijana toplinskim pumpama zrak - zrak. U zimskom razdoblju dogrijavat će se plinskim centralnim grijanjem, a stanovi su potpuno prilagođeni i osobama s invaliditetom ili težom pokretljivošću, tako da će zadovoljiti potrebe svih onih koji se u njih usele.

Pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Grada Osijeka Ljiljana Belajdžić tvrdi da je dinamika gradnje zgrade planirana sukladno s financiranjem.

- Projekt se financira prije svega iz prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo, uz kreditna sredstva za koja se Grad zadužio. Grad projekt financira u punom iznosu. Prije nekoliko mjeseci useljeno je 25 stanova u Opatijskoj ulici i to je bila veća investicijska faza, od 40 milijuna kuna. Naime, neko vrijeme Grad je otkupljivao stanove, jer su bili takvi tržišni uvjeti, i bilo je dovoljno slobodnih stanova na tržištu - objasnila je pročelnica Belajdžić.

Politika zbrinjavanja


Dodaje kako je, s obzirom na to da kretanje u veći investicijski ciklus znači i potrebu za većim iznosom u sumi, sam godišnji priljev od prodaje stanova tri milijuna kuna te da se tim sredstvima na tržištu može kupiti određeni broj gotovih stanova, no da je, kada se govori o ovakvoj gradnji, s prosječno sto stanova u ciklusu - za to ipak potrebno vrijeme od četiri do pet godina financiranja.

- Očekujemo i neke druge mjere, Grad vodi i politiku zbrinjavanja mladih obitelji, za što su postojala različita rješenja. Postoje prioriteti za dodjelu zemljišta i stambenih kredita. U tom smislu surađujemo i s APN-om. Oko anketiranja i definiranja naših potreba to je cijela jedna priča, Grad podržava i sve građevinske poduzetnike prodajom građevinskog zemljišta, koji opet na neki način svojim poslovnim planovima zapravo grade grad u smislu samog stambenog tržišta i zadovoljavanja potreba svih naših sugrađana – zaključuje Belajdžić.


Tomislav Prusina
Doprinos daljnjoj urbanizaciji Tenje
Zgrada će sadržavati 68 stanova, od čega 15 manjih i 10 većih garsonijera, 15 jednosobnih stanova od približno 45 kvadrata, 15 dvosobnih stanova ne manjih od 55 četvornih metara i 13 trosobnih stanova ne manjih od 65 kvadrata, a za svaki stan izgradit će se i pripadajuće parkirališno mjesto. "Zgrada će zasigurno pridonijeti daljnjoj urbanizaciji Tenje jer se radi o vrlo lijepoj i jako dobro koncipiranoj zgradi za buduće korisnike", kazao je Ivan Ćurić, predstavnik izvođača radova tvrtke Massa d.o.o., napomenuvši da radovi teku zadanom dinamikom, bez većih problema i kako očekuju da će tako biti do završetka.

Lista prvenstva
Gradonačelnik je podsjetio da su podnesena 184 zahtjeva za dobivanje gradskih stanova u najam. "Nakon utvrđivanja reda prvenstva i donošenja prijedloga liste utvrdit će se konačna lista kandidata za razdoblje od dvije godine. Ta će lista stupiti na snagu 14. prosinca 2021.", najavio je.

Grad Osijek investira 22,3 milijuna kuna u izgradnju nove zgrade namijenjene socijalno ugroženima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike