Mozaik
PPD I ZAKLADA NOVO SUTRA

Za djecu iz Siska, Petrinje
i Gline ljetovanje iz snova
Objavljeno 21. rujna, 2021.
Boravili su u sportskom kampu u kojem su imali školu plivanja, skakanja, jedrenja...

Još od vremena antike, kada je primjerice Ciceron sam sebi postavio pitanje - što čini čovjeka čovjekom, te si odmah i odgovorio: "Bezobziran čovjek, koji se ne zanima za druge ljude, nije human", do danas se propitkuje što je to čovječnost, što je to humanost.


U današnjim modernim vremenima humanost prepoznajemo i kao društveno odgovorno poslovanje, ono u kojem tvrtke upravljaju svojim poslovnim procesima kako bi ostvarile pozitivan učinak i na društvo. Jedna od tvrtki koja se odlučila tako djelovati je i Prvo plinarsko društvo. PPD je 2016. godine osnovalo Zakladu Novo sutra te su dosad zajednički realizirali više od 10 milijuna kuna projekata, stipendija i donacija, a kroz njihov sustav stipendiranja prošlo je 64 studenta. Cijele ove 2021. godine PPD obilježava 20. godišnjicu svoga poslovanja je pa i akcija Zaklade bila ponešto drugačija.

- Nakon izrazito teške godine zahvaćene pandemijom i razornim potresima, odlučili smo cjelokupan godišnji budget namijenjen za financiranje projekata u Slavoniji i ostatku Hrvatske preusmjeriti na potresom pogođeno područje, u najveće centre zahvaćenog područja Sisak, Petrinju i Glinu. I ne samo budget ove godine nego smo odlučili pokrenuti zajednički višegodišnji projekt Zaklade. Prema uzoru na naše već realizirane projekte, odlučili smo i ovaj projekt usmjeriti na djecu jer smatramo da su u prethodnom razdoblju bili pod jako velikim stresom i opterećenjem te da bi im baš ovakve stvari pomogle da bar na trenutak zaborave te teške trenutke. Osim toga želimo njihovo školovanje i obrazovanje u budućnosti učiniti lakšim te im pružiti priliku da se ostvare u područjima u kojima žele - izvijestit će Davor Relatić, upravitelj Zaklade Novo sutra.

Uz pomoć centara za socijalnu skrb Sisak, Glina i Petrinja došlo se do 53 prekrasne djece koju će stipendirati do kraja njihova redovitog školovanja. Taj broj obuhvaća i svu djecu iz dječjeg doma Vrbina u Sisku. Srednjoškolska djeca će dobivati stipendiju od 1500 kn mjesečno, a kako djeci osnovnoškolske dobi po zakonu nije moguće isplaćivati mjesečnu stipendiju, u Zakladi su odlučili kupiti im informatičku opremu i - voditi ih na ljetovanje!

Na otoku Pagu u kampu Straško u drugoj polovini kolovoza bilo je tako njih 29. Boravili su u predivnom sportskom kampu u kojem su imali školu plivanja, skakanja, jedrenja, surfanja, penjanja po stijenama, ronjenja s bocama, skijanja na vodi, vožnju kajacima i supovima te brojne druge vodene atrakcije i grupne kopnene sportove. Uz cjelodnevni nadzor i animaciju, djeca su uživala u partyjima, izazovima i natjecanjima, ostvarili nova prijateljstva i očarala su svoje trenere i animatore. Tjedan je bio pun divnih sadržaja i prepun emocija pa je rastanak svima teško pao. Vratili su se puni dojmova i bogati novim iskustvima.


P. (10 g.):
Najdraže mi je bilo penjanje po stijeni i igra s kornjačom u mini Zoo. Htjela sam je ponijeti kući jer svi znaju kako sam obožavateljica kornjača!


J. (11 g):
Najbolja mi je bila vožnja u parasailingu (vožnja s padobranom) i jet-ski koji nas je vozio na kauču. Ostvarila mi se želja da letim, a pogled u more je bio predivan!


D. (10):
Bilo mi je lijepo kupanje u bazenima i jahanje na konju, a naučila sam i surfati. Još moram naučiti skretati.


K. (5):
Najzabavnija mi je bila vožnja u twisteru Spužva Bob, a sada znam plivati bez plivalica. Treneri su mi poklonili dres Luke Modrića.


G. (14):
Probala sam baš sve sportove u vodi i na vodi, od surfanja do ronjenja, vožnje u katamaranu, a naučila sam sama upravljati jedrilicom. Bilo je jako zabavno i uzbudljivo procijeniti trenutak okreta jedrilice i prelaska na drugu stranu! Na skijama sam pala 10-ak puta dok nisam naučila kako pravilno skijati. Ništa ti se loše ne može dogoditi ako dobro slušaš trenere!


V. (17):
Najizazovnije mi je bilo veslanje noću u oceanskom kajaku od kampa do Novalje! Možete zamisliti kako je to kada ti je jedino osvjetljenje Mjesec i zviježđe kao i baterije koje smo imali na glavama. To je bio najuzbudljiviji izlazak u grad!

Dario Kuštro

Pinčić i Bulić, Mlinarić i Dimšić


Voditeljica proslave bit će Doris Pinčić, za edukaciju će biti zadužen Luka Bulić, koji će kroz ekokviz provjeriti koliko se mlade generacije brinu o okolišu. Za sportski sadržaj i grupne igre bit će zadužen poznati voditelj i trener Mario Mlinarić pod čijim budnim okom će se djeca moći okušati u sportsko-zabavnim aktivnostima. Koncert za kraj - Mia Dimšić!

PPD je hrvatska tvrtka iz Vukovara


Prvo plinarsko društvo (PPD) privatna je hrvatska tvrtka iz Vukovara koja se već 20 godina bavi trgovinom, uvozom, prodajom i opskrbom prirodnim plinom, u 100-postotnom vlasništvu tvrtke Energia naturalis (ENNA), koja posljednjih godina intenzivno radi na diversifikaciji svoga poslovanja. PPD posluje na europskim tržištima prirodnog plina u Hrvatskoj, Švicarskoj i Mađarskoj.

Možda ste propustili...

NA PODRUČJU JUŽNE KALIFORNIJE

Lego kockice na udaru lopova

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

Najčitanije iz rubrike