Novosti
PREPORUKA JAVNIM NARUČITELJIMA GRAĐEVINSKIH RADOVA

Revizija ugovora zbog poskupljenja materijala
Objavljeno 20. rujna, 2021.
Država će javnim naručiteljima građevinskih radova preporučiti dopune ugovora, ako su građevinarima ulazni troškovi zbog rasta cijena materijala i sirovina porasli za više od deset posto, najavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.



Ministar je izvijestio da je na prošlotjednom sastanku s predstavnicima građevinskog sektora iz HGK i Hrvatske udruge poslodavaca zaključeno da će Ministarstvo gospodarstva Vladi poslati prijedlog zaključka kojim će se javnim naručiteljima preporučiti da iziđu u susret izvođačima radova ako su im troškovi znatno povećani. Najavio je da bi zaključak trebao biti na Vladi u iduća dva tjedna, a potom slijedi analiza rasta troškova i dopune ugovora izvođača radova i javnih naručitelja, u slučajevima u kojima su građevni materijali poskupjeli za više od deset posto. "Logika je vrlo jasna - na temelju sustavne analize želimo iskoračiti i pomoći, s jedne strane izvođačima radova koji su u nekim situacijama došli u vrlo nezavidnu poziciju zbog rasta cijena pojedinih materijala, a druge strane olakšati javnih naručiteljima koji eventualni u nekim situacijama ne ulaze u aktiviranje ugovora", rekao je Ćorić. Država, dodaje Ćorić, želi da se građevinski radovi nastave, jer građevinski sektor daje znatan doprinos BDP-u i ekonomskoj aktivnosti u Hrvatskoj. "Ne želimo da u trenutku kad potpuno dolazimo do zraka nakon krize u 2020. godini, u građevinarstvu dođe do zastoja. To nije opcija", rekao je Ćorić.



Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj izjavila je da su poskupljenja posebno izražena kod materijala kao što su čelik i PVC proizvodi, što je dovelo do zastoja u realizaciji projekata, a sve to ima karakter izvanrednog događaja. Građevinarima je, kako je rekla, rizično potpisivati ugovore s klauzulom o nepromjenjivosti cijena, dok cijene ulaznih troškova znatno rastu. H