Novosti
ČUVAJTE SE LAŽNIH POPISIVAČA

U tjedan dana popisalo se 650 tisuća građana
Objavljeno 21. rujna, 2021.
Svi popisivači imat će prepoznatljive majice i zaštitne maske kao i akreditaciju s logom DZS-a i popisa stanovništva

Iako su prije početka prvog digitalnog popisa stanovništva u povijesti Hrvatske u Državnom zavodu za statistiku najavljivali da bi i s 400 tisuća samopopisanih građana bili zadovoljni, ta su očekivanja premašena već prvog tjedna jer je nakon samo sedam dana od službenog početka popisa stanovništva 2021. svoju obvezu uspješno ispunilo više od 652 tisuće građana. I dalje prema broju samopopisanih osoba prednjači Grad Zagreb s više od 208 tisuća osoba koje su se popisale, slijedi ga Splitsko-dalmatinska županija sa 61.596, Primorsko-goranska s 57.514 i Zagrebačka županija s 53.886 samopopisanih građana. Najmanji broj samopopisanih je u Ličko-senjskoj županiji gdje se do sada uspješno popisalo 4010 građana. U pet slavonskih županija mogućnost samopopisivanja iskoristilo je ukupno 75.730 građana od kojih najviše u Osječko-baranjskoj - 35.615, a najmanje - 6956 u Virovitičko-podravskoj županiji.



Premda je tek u drugoj fazi popisa stanovništva, koja počinje 27. rujna, predviđen izlazak popisivača na teren i u domove naših građana, neke su već posjetili lažni popisivači i, nažalost, ukrali im novac, nakit i druge dragocjenosti. Žrtve su stariji građani koje su pojedinci, iskoristivši najavu popisivanja i neinformiranost, opljačkali. Do sada je zabilježeno nekoliko takvih slučajeva zbog čega organizatori ovogodišnjeg popisa, Državni zavod za statistiku, ali i policija, upozoravaju da službeni popisivači na teren kreću tek sljedećeg tjedna i da ni u kojem slučaju građani ne nasjedaju na priče jer nitko iz tog razloga još ovog tjedna ne treba dolaziti na njihova vrata.

Još traje prva faza popisa, faza samopopisivanja, u kojoj će se građani do 26. rujna samostalno popisati s pomoću sustava e-Građani za što im je potrebna digitalna identifikacija, šifra građana – odnosno vjerodajnica. Najlakše je otići u poslovnicu Fine i dobiti vjerodajnicu, no ako netko nije u mogućnosti ili ne želi otići u poslovnicu, može to učiniti i online gdje će dobiti najnižu vjerodajnicu - E-pass. Nitko neće ostati nepopisan. Još uvijek se građani mogu samopopisati - kazala je Ivana Sopta iz Državnog zavoda za statistiku.

Na teren od 27. rujna kreće osam tisuća popisivača i sve će ih biti lako identificirati.

- Popisivači će imati prepoznatljive bijele i plave majice i zaštitne maske kao i akreditaciju s logom Državnog zavoda za statistiku i popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. Na teren će izići s laptopima, a morat će imati i EU digitalnu COVID potvrdu - kazala je Sopta i pozvala sve građane na oprez te da u slučaju da im na vrata dođu lažni popisivači odmah o tome obavijeste policiju.



Tomislav Prusina
ZATRAŽITE SLUŽBENE DOKUMENTE
Iz PU primorsko-goranske gdje su zabilježeni slučajevi prijevare s popisom stanovništva pozivaju građane na oprez: “Ne puštajte u svoje domove nepoznate osobe sve dok niste sigurni o kome se zaista radi i što želi. Kada ste sami u stanu ili kući, ne dajte to do znanja sumnjivim osobama, već pozovite nekoga od obitelji ili susjeda da vam se pridruži. Od osoba koje se predstavljaju kao djelatnici različitih ustanova ili tvrtki zatražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice - sve službene osobe dužne su ih imati i dati vam ih na uvid. Ako je nepozvana osoba uporna u namjeri da uđe u vaš dom, žurno obavijestite policiju, obitelj ili susjede.”

75.730

osoba u pet slavonskih županija iskoristilo je do sada mogućnost samopopisivanja, od kojih najviše u Osječko-baranjskoj - 35.615

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

Najčitanije iz rubrike