Novosti
I UZ IZRAŽENIJU INFLACIJU I RAST KAMATNIH STOPA:

Financijski sektor stabilan
Objavljeno 21. rujna, 2021.
Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila je publikaciju Financijska stabilnost, koja ispituje otpornost nebankarskoga financijskog sektora na potencijalne šokove do kraja 2022. godine. Zaključak je da čak i u scenariju izraženije inflacije i rasta kamatnih stopa, sektor financijskih usluga ostaje stabilan.

U razdoblju simulacije od 18 mjeseci pretpostavljena su dva scenarija. Prema temeljnom, koji obuhvaća postupno ukidanje epidemioloških restriktivnih mjera, realni gospodarski rast u 2021. od 5 %, rast osobne potrošnje te uvođenje eura 2023., svi segmenti sektora financijskih usluga bilježe pozitivne stope rasta imovine. Mirovinski fondovi imali bi rast netoimovine za 3,5 % u ovoj i 6,3 % u 2022. godini, a prinosi dobrovoljnih i obveznih mirovinskih fondova zadržali bi se u pozitivnom području.

Stresni scenarij zasniva se na hipotetskom scenariju globalnog prelijevanja brzorastućih cijena proizvodnje na potrošačke cijene i posljedični porast stope inflacije, uz prelijevanje usporavanja američkog gospodarstva na europsko, a potom i hrvatsko, uz rast stope nezaposlenosti, stagnaciju plaća i pad cijena nekretnina. To bi se negativno moglo odraziti na sektor financijskih usluga, izazivajući smanjenje netoimovine i ograničavajući daljnji rast sektora, a najmanje utječe na netoimovinu mirovinskih fondova.

I.Bošnjak
Možda ste propustili...

VAŽAN PROJEKT I ZA HRVATSKU I ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Spojen most Gradiška, bit će gotov u svibnju

PREDSTAVLJENA KNJIGA ZLATKA KRAMARIĆA

Zbirka eseja za svođenje računa sa samim sobom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER: 1947 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U HRVATSKOJ, 15 UMRLIH

U Osječko-baranjskoj županiji 93 novozaražene osobe, jedna umrla

2

OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA POGIBIJE BLAGE ZADRE

Istinski zapovjednik koji je vodio svoju vojsku

3

HSU: PRENISKE MIROVINE

Ispod granice siromaštva je 600.000 umirovljenika