Crna kronika
SPAS U POSLJEDNJI TRENUTAK

Vatrogasci iz bunara izvukli muškarca kojeg su omamili plinovi
Objavljeno 21. rujna, 2021.
Muškarca su prijatelji, s pomoću kante i lanca, spustili u bunar, no odmah mu je pozlilo

Vatrogasci iz Pitomače spasili su u subotu 46-godišnjaka kojeg su već omamili plinovi kada je namjeravao očistiti bunar na dubini od oko osam metara. Muškarac je bio u društvu dvojice prijatelja koji su ga spustili u bunar da bi ga očistio, no čim se spustio na dno bunara, 46-godišnjak je počeo gubiti svijest. Ne dvojeći ni sekunde, njegovi prijatelji odmah su pozvali u pomoć vatrogasce. Četrdesetšestogodišnjak nije imao nikakvu opremu, a prijatelji su ga kantom, preko lanca, spustili u bunar...



Nakon dojave oko 11.30 Marko Đakić, zapovjednik DVD-a Pitomača, i kolega Željko Živko vrlo brzo stigli su na mjesto događaja, no ni oni nisu mogli znati što ih čeka na dnu bunara. Spašavanje je trajalo 40-ak minuta.

- Kada smo došli na mjesto intervencije, vidjeli smo da je čovjek na dnu bunara. Očito su plinovi djelovali na njega. U tom trenutku bilo je najvažnije što prije spustiti se do njega i izvući ga na sigurno, ali nismo znali ni je li ozlijeđen.

Prvo sam se opremio pa se spustio u bunar do čovjeka. Bio je polusvjestan, ali činilo se da nije ozlijeđen. Plin je na dnu bunara bio jak, ali, srećom, nije bilo puno vode. Još se htio sam zavezati užetom, ali nije mogao. Dao sam mu kisik i povezao ga užetom pa smo ga, uz pomoć kolega i građana izvukli na sigurno. S obzirom na to da nismo znali što nas čeka na mjestu događaja, odmah smo pozvali Hitnu pomoć, pa ga je liječnička ekipa, koja je bila uz bunar, odmah odvezla u virovitičku bolnicu - ispričao nam je Đakić o spašavanju 46-godišnjaka iz bunara dubokog osam metara. Pri izvlačenju Marko Đakić koristio je i bocu s kisikom i masku.

U pomoć vatrogascima, osim dvojice prijatelja koji su spustili 46-godišnjaka, priskočili su i građani koji su se slučajno našli na tom mjestu u vrijeme akcije spašavanja. Zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pitomača i njegov kolega Željko Živko zahvalili su svima koji su im pomogli do dolaska njihovih kolega.

Davor Tržić iz Vatrogasne zajednice Općine Pitomača također je izišao na teren te za lokalni internetski portal icv.virovitica rekao kako je tragedija samo srećom izbjegnuta. "Bunar često zavara ljude, niti mu procijene dubinu, niti sigurnost, a nikada se ne zna ni koliko je točno vode unutra. Mnogi to doznaju kad već bude prekasno", rekao je Trzić.



Sandra Lacić
ČIŠĆENJE BUNARA JE OPASNO
Davor Tržić upozorava kako obično čišćenje bunara zna poći po krivu ako se unaprijed ne provjeri sve navedeno, a posebno je opasan i plin koji nastaje u dubini i u prisutnosti vode. “Situacija je mogla završiti još gore: da je lanac popustio, da je voda bila dublja, unesrećeni je mogao poginuti. Drago mi je što su njegovi prijatelji brzo reagirali i pozvali nas, kao i što su građani odmah uskočili našim volonterima na terenu pa smo na vrijeme uspjeli pomoći čovjeku. Ovo je upozorenje svima koji na svoju ruku čiste bunare – prepustite taj posao osobama koje su stručne, koje imaju opremu. Ne riskirajte život, bez obzira na to koliko ste se puta uspješno spustili u bunar. Samo jednom je dovoljno za tragediju – upozorio je David Tržić.

Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

Najčitanije iz rubrike