Regija
OBLJETNICA SLAVNE POSTROJBE PROTUZRAČNE OBRANE, SRUŠILA 14 ZRAKOPLOVA JNA

30 je godina Šokačkog diviziona PZO-a
Objavljeno 21. rujna, 2021.
ĐAKOVO - Legendarni Šokački divizion Protuzračne obrane (PZO) Đakovo obilježio je 30 godina osnutka, a kada se 60-ak njegovih pripadnika okupilo prošlog vikenda u sali Pralas, uz prethodnu nazočnost svetoj misi te paljenju svijeća na Gradskom groblju. Sastaju se gotovo svake godine, prisjećaju se dana ponosa i slave, kada je divizion bio doslovno strah i trepet za neprijateljske zrakoplove, čuvajući tako đakovačko, ali i nebo cijele Slavonije. Pripadnici Šokačkog diviziona PZO-a srušili su, naime, čak 14 neprijateljskih zrakoplova, čime se posebno ponose, bivajući jednima od najboljih u državi, s ponajboljom tehnikom te iznimno osposobljenim ljudstvom.

- Djelovali smo na cijelom području Slavonije. Mi smo branili, a ne napadali i time se ponosimo - kaže zapovjednik Šokačkog diviziona PZO-a, pukovnik u miru Marko Korajac.

- Kada su prestala letenja, odmah smo, još za Domovinskog rata, počeli osposobljavati prve ročnike za specijalnost PZO-a. Dok god se služio vojnik rok, dolazili su vojnici na specijalističku obuku i time se također ponosimo - dodaje Korajac. Divizion nema ni jednog poginulog pripadnika tijekom Domovinskog rata. U ratnom putu Šokačkog diviziona PZO-a itekako se pamti datum 19. rujna 1991., kada je srušen prvi neprijateljski zrakoplov u Domovinskom ratu s uhvaćenim pilotom. Bio je to Muše Begić, koji je pilotirao Orlom. Bio je to tada prvi napad zrakoplovima, a divizion ga je srušio između Viškovaca i Forkuševaca. Begić je razmijenjen za velik broj hrvatskih branitelja. S. Župan
Možda ste propustili...

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike