Regija
BUDI MUŠKO - MOLI KRUNICU

Grupa muškaraca u utorak će moliti krunicu 112. put
Objavljeno 21. rujna, 2021.
Molitvu na središnjem gradskom trgu počeli su u kolovozu 2018. godine i od nje neće odustati
BELI MANASTIR - Danas (utorak) u 19 sati na klupi smještenoj na belomanastirskom središnjem trgu, u blizini stope svetog Martina, 112. put okupit će se skupina muškaraca s krunicom u rukama, posvećena molitvi. Rade to svakog utorka od kolovoza 2018. godine. Od tada pa do danas nije prošao ni jedan utorak a da netko od njih nije u to vrijeme molio krunicu. Samo nekoliko puta, u vrijeme lockdowna, činili su to posredovanjem Skypa, ali je virtualni način moljenja krunice kratko trajao.

- Danas ćemo se okupiti 112. put, a ova naša aktivnost potrajat će sve dok nas noge budu držale - kaže Igor Jakobfi, predsjednik belomanastirske Udruge prijatelja svetog Martina, koji je, uz dvojicu-trojicu istomišljenika, bio inicijator ove aktivnosti. Objašnjava kako je razlog bio javno promoviranje pobožnosti i moljenja krunice, posebice kod pripadnika muškog roda, koji su se pomalo stidljivo prihvaćali krunice i molitve. Stoga su cijelu svoju aktivnost nazvali ‘‘Budi muško - moli krunicu‘‘.

- Molimo se za sve ono što se u svijetu događa, ali i za svoje osobne nakane. Nekada nas na središnjem trgu budu četvorica-petorica, ali bude dana kada nas se okupi i po dvanaest - kaže Jakobfi, pozivajući sve da im se priključe, bez ikakvog srama i straha.

Okupljali su se, nastavlja, i na u najmanju ruku zanimljive datume, kao što je dan uoči dočeka Nove godine. Također, pamte "debele" minuse, ali i temperature svojstvene onima na afričkom kontinentu. Meteorološki uvjeti do sada ih nisu sputavali, a raduje ga činjenica da su na klupi u blizini belomanastirskog obilježja stope svetog Martina krunicu molili i ljudi koji ne žive u Belom Manastiru.

- Jednog utorka, kada sam zbog posla morao biti u Đakovu, okupio sam nekoliko bogoslova, pa smo svi zajedno, preko Skypa, molili krunicu skupa s onima koji su bili na trgu u Belom Manastiru - prisjeća se Jakobfi te dodaje kako zajedničko moljenje preko društvenih mreža nije rijetkost, posebice u ljetnim mjesecima, kada se dio ‘‘stalnog društva‘‘ nalazi na ljetovanju na raznim turističkim destinacijama. U polušali dodaje kako s njima na klupi u gradskom središtu ne mole žene, ne zato što ih ne vole, već isključivo stoga što žele promovirati molitvu muškaraca.Ivica Getto
Najveći odziv muškaraca u Poljskoj
Inicijativa moljenja krunice, što se pripadnika muškog roda tiče, nije izolirana ideja članova belomanastirske Udruge prijatelja svetog Martina. Zaživjela je, naime, još prije, diljem Europe, a najmasovniji odziv je u poljskoj metropoli, Varšavi, gdje se već više godina na stotine muškaraca svake prve subote u mjesecu okuplja u molitvi krunice. Muškarci mole krunicu kao naknadu za uvrede koje se nanose Bezgrešnome Srcu Marijinu i bolju budućnost njihove domovine Poljske.

Upravo molitva za svoju domovinu, Hrvatsku, ali i za Grad Beli Manastir, odnosno Baranju, također je jedan od ciljeva ove belomanastirske inicijative, dakako, uza sve ostale osobne nakane.

Možda ste propustili...

UZ MEĐUNARODNI DAN SEOSKIH ŽENA

Život na selu danas je dobar, djeluje terapijski

VINKOVCI NA KONTINENTALNOJ GASTRONOMSKOJ KARTI

Festival šunke, rakije, vina i kulena

ZA DVIJE DO TRI GODINE OČEKUJU ZAVRŠETAK GRADNJE

U Poduzetničkoj zoni Duga Međa sunčana elektrana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPĆINSKO VIJEĆE NIJE PRIHVATILO IZVJEŠTAJ O RADU VRTIĆA

Izvješće nije potkrijepljeno
informacijama o prihodima i
rashodima poslovanja vrtića

2

OBLJETNICA 135. BARANJSKE BRIGADE

Postrojili se ratni baranjski veterani

3

FOTOIZLOŽBA U GODINI ČITANJA

Najfotka inspirirana je Novakovim Ciganinom