Regija
BUDI MUŠKO - MOLI KRUNICU

Grupa muškaraca u utorak će moliti krunicu 112. put
Objavljeno 21. rujna, 2021.
Molitvu na središnjem gradskom trgu počeli su u kolovozu 2018. godine i od nje neće odustati
BELI MANASTIR - Danas (utorak) u 19 sati na klupi smještenoj na belomanastirskom središnjem trgu, u blizini stope svetog Martina, 112. put okupit će se skupina muškaraca s krunicom u rukama, posvećena molitvi. Rade to svakog utorka od kolovoza 2018. godine. Od tada pa do danas nije prošao ni jedan utorak a da netko od njih nije u to vrijeme molio krunicu. Samo nekoliko puta, u vrijeme lockdowna, činili su to posredovanjem Skypa, ali je virtualni način moljenja krunice kratko trajao.

- Danas ćemo se okupiti 112. put, a ova naša aktivnost potrajat će sve dok nas noge budu držale - kaže Igor Jakobfi, predsjednik belomanastirske Udruge prijatelja svetog Martina, koji je, uz dvojicu-trojicu istomišljenika, bio inicijator ove aktivnosti. Objašnjava kako je razlog bio javno promoviranje pobožnosti i moljenja krunice, posebice kod pripadnika muškog roda, koji su se pomalo stidljivo prihvaćali krunice i molitve. Stoga su cijelu svoju aktivnost nazvali ‘‘Budi muško - moli krunicu‘‘.

- Molimo se za sve ono što se u svijetu događa, ali i za svoje osobne nakane. Nekada nas na središnjem trgu budu četvorica-petorica, ali bude dana kada nas se okupi i po dvanaest - kaže Jakobfi, pozivajući sve da im se priključe, bez ikakvog srama i straha.

Okupljali su se, nastavlja, i na u najmanju ruku zanimljive datume, kao što je dan uoči dočeka Nove godine. Također, pamte "debele" minuse, ali i temperature svojstvene onima na afričkom kontinentu. Meteorološki uvjeti do sada ih nisu sputavali, a raduje ga činjenica da su na klupi u blizini belomanastirskog obilježja stope svetog Martina krunicu molili i ljudi koji ne žive u Belom Manastiru.

- Jednog utorka, kada sam zbog posla morao biti u Đakovu, okupio sam nekoliko bogoslova, pa smo svi zajedno, preko Skypa, molili krunicu skupa s onima koji su bili na trgu u Belom Manastiru - prisjeća se Jakobfi te dodaje kako zajedničko moljenje preko društvenih mreža nije rijetkost, posebice u ljetnim mjesecima, kada se dio ‘‘stalnog društva‘‘ nalazi na ljetovanju na raznim turističkim destinacijama. U polušali dodaje kako s njima na klupi u gradskom središtu ne mole žene, ne zato što ih ne vole, već isključivo stoga što žele promovirati molitvu muškaraca.



Ivica Getto
Najveći odziv muškaraca u Poljskoj
Inicijativa moljenja krunice, što se pripadnika muškog roda tiče, nije izolirana ideja članova belomanastirske Udruge prijatelja svetog Martina. Zaživjela je, naime, još prije, diljem Europe, a najmasovniji odziv je u poljskoj metropoli, Varšavi, gdje se već više godina na stotine muškaraca svake prve subote u mjesecu okuplja u molitvi krunice. Muškarci mole krunicu kao naknadu za uvrede koje se nanose Bezgrešnome Srcu Marijinu i bolju budućnost njihove domovine Poljske.

Upravo molitva za svoju domovinu, Hrvatsku, ali i za Grad Beli Manastir, odnosno Baranju, također je jedan od ciljeva ove belomanastirske inicijative, dakako, uza sve ostale osobne nakane.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike