Regija
"ZAŽELI"

Općina Semeljci brine se o više od 200 starijih osoba
Objavljeno 20. rujna, 2021.

Općina Semeljci jedna je od najuspješnijih slavonskih općina kada je riječ o provođenju projekata financiranih iz europskih fondova. Od lipnja 2020. u Općini Semeljci provodi se projekt “Pomozi i razveseli u svojoj zajednici” koji je u sklopu programa zapošljavanja žena “Zaželi”, faza II. Nadležno tijelo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Osijek te Centar za socijalnu skrb Đakovo.

Projektom “Pomozi i razveseli u svojoj zajednici” u fazi II zaposleno je 30 žena, a planirano je da 180 krajnjih korisnika svakodnevno dobiva pomoć u kući kroz niz aktivnosti kao što su: održavanje čistoće stambenog prostora, pomoć pri odijevanju i vođenju brige o osobnoj higijeni, pomoć u pripremi obroka, dostava namirnica i lijekova te podrška kroz razgovor i druženje. Budući da je riječ o ranjivoj skupini, kroz projekt je dosad prošlo više od 200 osoba u potrebi. Korisnici svaki mjesec dobivaju i paket s kućanskim potrepštinama, odnosno sredstvima za čišćenje i higijenu.

Više o projektu rekao je načelnik općine Grga Lončarević: “Budući da je prošlo već godinu dana od početka zaposlenja djelatnica na projektu, a imamo i iskustvo od projekta iz prve faze koji je trajao 28 mjeseci, možemo s ponosom reći da je projekt vrlo uspješan i potreban u našoj zajednici. Radna mjesta koja su otvorena u sklopu projekta od iznimnog su značenja, posebice što je fokus na ženama u koje pripadaju teško zapošljivoj skupini, a ono što je najvažnije; svaki dan se obiđe 180 starijih osoba i osoba u potrebi. Nadamo se i fazi III istog programa kako bi se produžila pomoć koju zaposlenice svakodnevno obavljaju.”

Trideset zaposlenica projekta “Pomozi i razveseli u svojoj zajednici” završilo je program osposobljavanja za računalnog operatera, što im se upisuje u radnu knjižicu i tako ih čini konkurentnijima na tržištu rada zbog novih znanja i vještina.

Projekt je vrijedan 2.785.979,38 kn, a Europski socijalni fond financira sa 100 % iznosa sredstava.
 
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Općine Semeljci.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike